Преди войната Украйна бе един от най-големите производители на пшеница

...
Преди войната Украйна бе един от най-големите производители на пшеница
Коментари Харесай

Може ли Румъния да спаси украинското жито?


Преди войната Украйна бе един от най-големите производители на пшеница в света. Но от съветската инвазия насам износът понижа фрапантно. Дали различните направления могат да минат през Румъния - през Галац и Констанца?

Проблемите на Украйна със зърното са доста. Както с обработката на земята - защото нивите са запуснати, минирани или унищожени, по този начин и със съхранението на реколтата - складовете са претъпкани. Транспортирането обаче е съвсем невероятно - директният морски път от Одеса, Мариупол и други значими украински пристанища е блокиран. " Украинските пристанища не могат да се употребяват - те или са бомбардирани, или има риск от бомбардировки ", споделя пред АРД Хансйорг Кюстер, професор по геоботаника.

Проблемът с релсите

Но не може ли пшеницата да бъде превозена по суша с трен до Румъния и там да бъде натоварена на кораби? На доктрина е допустимо. Но на процедура разликата в дистанцията сред релсите в другите страни е голяма спънка.
Редакцията предлага
" В Украйна железницата е широкорелсова, до момента в който в Европа има общоприетоо междурелсие ", изяснява Кюстер. Какво означаво това съответно? В множеството европейски страни дистанцията сред вътрешните страни на релсите е 1435 мм, до момента в който в Украйна е 1520 мм. Това е стандарт в страните от някогашния Съветски съюз, който е в действие и през днешния ден.

Респективно в случай че влаковете със артикули от Украйна стигнат до границата, не могат просто да продължат към Молдова или по-нататък - към Румъния. " Или би трябвало товарът да се трансферира, или да се купят нови вагони. А превозът по шосе е извънредно безценен ", споделя Кюстер.

. Там към този момент има дефицит на украинска пшеница, а напоследък цените се покачиха внезапно. Пшеницата, отглеждана в Германия и Западна Европа, не е подобаващ сурогат, защото е прекомерно скъпа за страни като Мароко, Египет и Алжир.

Според специалиста Кюстер просто решение на казуса не съществува. Тъй като става дума за големи количества, превозването със аероплан или с камиони е изключено. Извозването на украинската пшеница с трен не е допустимо, а наоколо други пристанища няма. До балтийските страни или до Финландия, където междурелсието е същото като в Украйна, може да се стигне единствено с директно прекосяване през Русия или Беларус - т.е. и този вид отпада.

Помощта на Букурещ

Ако се огледа към картата на света и към листата с главните вносители на украинската пшеница, се вижда, че единствените разумни направления минават през Черно море. Т.е. през Румъния.

Миналата седмица държавни представители и специалисти по превоза от Румъния, Молдова и Украйна се срещнаха в Букурещ с еврокомисарката по превоза Адина Вълян. Тя уточни, че износът от Украйна и Молдова сега се разисква на европейско равнище и, че Румъния може да помогне в това отношение.

Вълян загатна съответно дунавските пристанища Галац и Сулина, както и Костанца, които биха могли " да служат като порти към Черно море ". А сред Констанца и някои по-малки пристанища в Украйна, които не са потърпевши от войната, би могла да бъде построена система от совалки. До Галац пък има железопътна линия с междурелсие като украинското. Доставката на артикули от Украйна до Галац би била " доста лесна ", разгласи еврокомисарката.

Перспективи и действителности

Но нещата напълно не са толкоз обикновени. Търговец на зърно от Одеса се оплака по румънската телевизия, че железниците към граничния пункт са в неприятно положение. А релсите до Галац са развалени от години. Междувременно румънският министър на превоза Сорин Гриндяну даде обещание линията до Галац да бъде ремонтирана още в идващите 100 дни.

Експертът по земеделието Кюстер въпреки всичко акцентира, че ще бъде доста скъпо украинската пшеница да се товари на кораби отвън страната. Но - " всеки ден е значим ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР