Тъй като Венеция продължава да изпробва входната си такса за

...
Тъй като Венеция продължава да изпробва входната си такса за
Коментари Харесай

Задръстени улици, боклуци и високи наеми: Швейцарско село иска да таксува посетителите

Тъй като Венеция продължава да тества входната си такса за еднодневни екскурзии, известно селце в швейцарските Алпи се пробва да последва образеца на италианския град.

Местната власт в Лаутербрунен, котловина в планинския район Бернски оберланд в Швейцария, е основала работна група, която да предложи нови способи за ограничение на свръхтуризма, оповестява Swiss Info.

Малката и живописна община Лаутербрунен, в която съгласно локалните управляващи живеят по-малко от 800 души, се бори със задръстени улици, пътища, покрити с отпадъци и високи наеми.

Една от концепциите, които се обмислят, е въвеждането на входна такса за някои гости , заяви Swiss Info в четвъртък, като се базира на локалния вестник Berner Zeitung.

Предложената такса, която ще се заплаща посредством приложение за смарт телефон, ще бъде сред 5 и 10 швейцарски франка (5,50 до 10,99 долара) и ще се ползва за гости, които минават за деня с автомобил.

" Изключение ще вършат гостите, които са резервирали оферта, като да вземем за пример хотел или екскурзия, или които идват с публичен превоз " , съобщи кметът на Лаутербрунен Карл Напфлин, съгласно Swiss Info.

Вече има над 60 дестинации по света, в които този тип налог е въведен, а въвеждането на сходни туристически такси постоянно се оказва противоречиво.

Първият ден от въвеждането на входната такса във Венеция на 25 април беше посрещнат с митинги от някои локални поданици, които смятаха, че домът им се трансформира в увеселителен парк. Прочутият град, който е в челните редици в международен мащаб на придвижването за особено таксуване на еднодневните туристи, ще продължи да го ползва пилотно до 14 юли.

В долината на Лаутербрунен се намират голям брой забележителности, в това число водопадът Щауббах - един от най-високите непресъхващи водопади в Европа с височина 270 метра.

Миналата година швейцарската хотелиерска промишленост означи най-високото си равнище на нощувки през летния сезон - 23,9 милиона.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР