Освобождаването се осъществява повече от година след като воюващите страни

...
Освобождаването се осъществява повече от година след като воюващите страни
Коментари Харесай

Хусите освободиха повече от 100 военнопленници

Освобождаването се реализира повече от година откакто воюващите страни в Йемен освободиха през април предходната година повече от 800 пандизчии, съобщи Българска телеграфна агенция.

113 военнопленници бяха пуснати на независимост тази заран в йеменската столица Сана, сподели в изказване Червеният кръст и добави, че освободените са измежду лицата, които Международният комитет на Червения кръст постоянно е посещавал и подпомагал, до момента в който са били арестувани.

" Надяваме се това да проправи пътя за по-нататъшни освобождавания, което ще донесе разтуха на фамилиите, очакващи с неспокойствие да се съберат със своите близки ", сподели Дафни Марет, която управлява делегацията на Червения кръст в Йемен.

Смята се, че хиляди хора към момента са държани като военнопленници от началото на спора през 2014 година, а други са изчезнали. Червеният кръст счита, че днешното освобождение е " позитивна крачка " към възобновяване на договарянията за замяна на пандизчии.

" Готови сме да осъществим ролята си на безпристрастен медиатор в улеснението на освобождението, прехвърлянето и репатрирането на арестуваните лица ", се споделя в изказването.

Опустошителният спор стартира в Йемен, откакто хусите се спуснаха от север и завзеха Сана и огромна част от Северен Йемен, принуждавайки държавното управление да се изсели. Водена от Саудитска Арабия коалиция, включваща Обединените арабски емирства, се намеси през 2015 година, с цел да се опита да възвърне интернационално приетото държавно управление, само че през последните години спорът се трансформира в прокси война сред Саудитска Арабия и Иран, отбелязва АП. Повече от 150 000 души, в това число бойци и цивилни, са починали досега в спора, довел до една от най-тежките филантропични произшествия в света.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР