Новите правила на БНБ биха се отразили на хората, които

...
Новите правила на БНБ биха се отразили на хората, които
Коментари Харесай

Жилища, без нужда от ремонт, най-скъпи на пазара

Новите правила на Българска народна банка биха се отразили на хората, които са на ръба на опциите, с цел да теглят заем.
 
Първото нещо, което дефинира цената на недвижимия парцел, е инфраструктурата и близостта до метростанции и търговски обекти, те са най-скъпи. Няма настройки цените да спаднат, от началото на 2024 година имаме 6-7% растеж.
 
Това съобщи в изявление за БГНЕС Веселина Стоева, брокер и ръководител на Асоциацията за развиване на брокерите (АРБИ). Тя разяснява обстановката на пазара на недвижими парцели в светлината на рекомендациите на Българската национална банка от началото на седмицата.
 
„ Българска народна банка ни сподели, че има смяна през последните месеци по посока повишение на кредитирането, т.е. в ипотеките за жилищно кредитиране. Тази смяна би се отразила единствено на част от хората, тези, които по този начин или другояче са на ръба на опциите си да се кредитират във връзка с приходите, които имат “, изясни Стоева.
 
Тя акцентира, че няма да има смяна при хората с високи заплати. „ Младите фамилии с положителни специалности, характерен образец са IT експертите, на този стадий за тях няма да има никаква смяна. На процедура те имат задоволително самоучастие в заема, и даже да бъдат изменени тези параметри, няма да се отрази доста на опциите им за покупка “, счита специалистът.
 
Стоева разяснява, че има мощно лимитирано предложение на приключени парцели и най-дефицитният вид парцел сега е този, който няма потребност от ремонт и човек може непосредствено да се нанесе в него. „ Това са и най-скъпите парцели, сметното в цена на квадратен метър. Поради тази причина и огромна част от хората търсят опция в новостроящите се здания на по-ранен стадий на строителство “, изясни брокерът. Тя бе безапелационна, че жилища могат да се намерят, само че хората би трябвало да имат реалистични упования според от това какви са бюджетите, с които разполагат.
 
Стоева изясни, че в случай че парцелът е разгласен на пазарна стойност, напълно допустимо е в границите на към две седмици, притежателят да получи предложение от покупател за договаряне на условия по договорка. В противоположен случай, в случай че е над пазарната цена, може даже и месеци да няма даже нито един оглед на жилището, според от това какъв брой надценен е парцелът. „ Има доста ясно изразена такава наклонност през последната към половин година. Всички парцели, които се афишират на пазарни цени, намират доста бързо своите нови притежатели “, сподели Веселина Стоева.
 
Тя бе безапелационна, че първото нещо, което дефинира цената на квадратен метър, е мястото. „ Мястото е обвързвано с инфраструктура, с благоприятни условия за достъп до всички тези търговски центрове, културни центрове и по този начин нататък, които обезпечават особеното равнище на витален стандарт. Другото значимо нещо за парцелите е тяхното положение сега. Както и доскоро споделих, парцелите, които са в положително положение, намират доста по-лесно купувачи “, изясни Веселина Стоева.
 istock istock
През последните 10 години се е трансформирал доста профила на купувача. „ По време на Ковид хората купуваха парцели с капиталова цел. Сега по-скоро има оттегляне на тези хора. Те към момента са на пазара, само че в огромна степен са в такава наблюдаваща и изчакваща позиция да се появи добра оферта, която може да се обвърже с добра рентабилност “, сподели Стоева и посочи, че в този момент водещи на пазара са тези хора, които търсят парцел за лично прилагане. „ И това е една от аргументите да има покачване на броя на ипотечните заеми, тъй като огромна част от хората не разполагат с такива средства и разчитат на банково финансиране. Данните за междинната заплата в София демонстрират, че тя непрекъснато се покачва и това дава една убеденост на хората, че ще могат да покриват тези вноски по заемите “, счита брокерът.
 
Според нея доста желани квартали с капиталова цел са новозастрояващите се квартали по Южната дъга. „ Изключително значима роля в това играе построяването на инфраструктурата и метролиниите. В последните години това трансформира квартал „ Кръстова вада “ в един извънредно желан регион за инвестиция, защото там има и наоколо до търговски център. Там отиват и строителните компании, и в действителност една от първите индикации кой регион ще се развива във връзка с цените, е къде отиват огромните строителни компании “, изясни Стоева.

Как ще реагира имотният пазар на ограниченията на Българска народна банка за кредитирането

Експертът разяснява, че не вижда причина да има понижение на цените на недвижимите парцели. „ Знаете, в този момент има упования за влизане на България в Еврозоната. Обикновено, когато такова нещо се случи с друга страна в предишното, се вижда една по-голяма непоклатимост на пазара, повишение на цените, само че има прекомерно доста други условия и събития, които биха могли в дълготраен проект да понижат цените. Очакването обаче е, че до края на годината, при опазване на тези условия на пазара, не би следвало да има съществени корекции. Имаме равномерен растеж на цените даже от началото на годината в границите на към 6-7% “, счита брокерът.
 
Веселина Стоева е и основател на Асоциацията за развиване на брокерите (АРБИ), която е резултат от доста старания през последните 8 месеца. „ В столицата по данни на Национален статистически институт има 1067 организации за недвижими парцели. От тях 1036 в действителност сме тези със чиновници до 9 души, което на процедура прави пазара в монополистична конкуренция, в която ни е належащо да взаимодействаме между тях. Една от аргументите е тъкмо това. Основната цел на нашата асоциация е да работим в един отворен пазар, в който да подсигуряваме че всеки един покупател може да огледа всеки един парцел, който е на пазара, без значение дали се съставлява самичък или от различен брокер, а пък притежателите да имат сигурността, че всеки един вероятен покупател ще пристигна и ще огледа парцела им “, изясни Стоева.
 istock istock
Тя разяснява, че другото главно направление на тази асоциация е възстановяване на уменията на всички брокери. „ В момента сме над 240 организации, което съставлява сериозен % от организациите от София. Имаме желание да покажем какво в действителност хората би трябвало да изискват от брокера. Каква е работата на брокера, тъй като доста от нашите клиенти не са напълно наясно. И това считаме, че общо ще увеличи равнището на нашата услуга и в действителност по този начин нашата специалност ще има едно почтено място “, добави Веселина Стоева.

Тя насочи съвет към всеки един участник на пазара на недвижимите парцели, без значение дали е покупател или продавач. „ Съвсем ясно и умерено да преценя метода, по който влиза на пазара на недвижими парцели и да си дава задоволително време да взима осведомени решения, да търси информация, когато е належащо. В света на брокерите, в сектора, има изключителни експерти, тъй че моят зов към хората е да си потърсят брокер по рекомендация, да не разчитат на това инцидентно да попаднат на някого. Тоест първо да потърсят брокер и по-късно да търсят парцел, а не противоположното “, предложи Веселина Стоева.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР