Правителството предлага повишаване на линията на бедност от следващата година.Това

...
Правителството предлага повишаване на линията на бедност от следващата година.Това
Коментари Харесай

Вдигат линията на бедност

Правителството предлага повишение на линията на беднотия от идната година .

Това планува план на Постановление на Министерския съвет, качен за публично разискване.

Линията на беднотия е паричен индикатор, който се ползва при създаване на държавната политика в региона на приходите и виталното ниво и при установяване на ограничения за обществена отбрана, чийто размер се дефинира годишно.

В отговор на обществените и стопански провокации,

Министерство на труда и обществената политика предприе нужните дейности, като изравни националната линия на беднотия и линията на беднотия,

което е в унисон с провежданата политика за понижаване на бедността и общественото изключване, написа в претекстовете към постановлението.
Проектът предлага установяване на линията на беднотия за 2024 година в размер на 526 лева, което е нарастване с 4,4% (22 лева.) по отношение на размера ѝ сега – 504 лв..

Това ще разреши финансовата поддръжка за хората с трайни увреждания, месечните обществени помощи и финансовите помощи и средства (за предварителна защита и реинтеграция, развъждане на детето при родственици или близки и в приемни семейства) по Закона за протекция на детето  да бъдат обновена съгласно опциите на бюджета.

Всяка година размерът на линията на беднотия се актуализира за по-добро целеполагане и формулиране на обществените политики,  мониторинг на използването им, а също и оценка на резултатите на политиките в региона на виталния стандарт и качеството на живот на хората. Линията на беднотия заема значимо място в региона на политиката, ориентирана към понижаване на бедността измежду другите обществени пластове на популацията, в това число и на „ работещите небогати “.

През 2021 година е признато Постановление № 277 на Министерския съвет за изменение на Методиката за установяване на линията на беднотия за страната. С последните промени се цели размерът на линията на беднотия в България да се дефинира от проучването на Евростат „ Статистика на приходите и изискванията на живот (EU-SILC) ”. Използва се един индикатор за установяване на бедността – линията на беднотия, избрана от проучването EU-SILC, като едни и същи индикатори и данни се употребяват в политиките по приходите, в областта на общественото подкрепяне, на общественото включване, в региона на пълноценния живот на хората с увреждания и др.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР