Позицията на България относно нефта е ясна. Със сигурност ще

...
Позицията на България относно нефта е ясна. Със сигурност ще
Коментари Харесай

Министър Николов: Следващата седмица България ще поиска отсрочка за петрола от ЕК

Позицията на България по отношение на нефта е ясна. Със сигурност ще желаеме пролонгация от Европейска комисия. Ще търсим метод на работа, тъй че да няма опасности за рафинерията. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов след интернационалната министерска кръгла маса в София, отдадена на районното съдействие за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

По думите на енергийния министър пролонгация на ембаргото ще бъде входирана още идната седмица.

„ Припомням, че в сряда Европейската комисия предложи да се забрани напълно вносът на съветски нефт в Европейски Съюз. Предложението е за ембарго за период до 6 месеца и на петролни артикули - за 8 месеца. Отсрочка желаеха към този момент Унгария и Словакия “, добави министърът.

" Работи се по разширение на съдействието на база инфраструктура. Беше подписано съглашение от страна на “Булгартрансгаз” по отношение на построяването на сръбската връзка”, сподели още Николов.

“Относно търговията с природен газ - “Булгаргаз” и “Депа” ще работят дружно за по-добра утилизация на съществуващите потенциали и общи доставки за целия регион”, уточни енергийният министър.

Той сподели още, че България, Румъния и Гърция ще работят дружно в посока увеличение на опциите на потенциала за присъединение на нови зелени мощности за " евентуално понижаване на зависимостта на природен газ в района ".

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР