Самодейци от народните читалища в община Ценово и тази година

...
Самодейци от народните читалища в община Ценово и тази година
Коментари Харесай

Венци от билки сплетоха за Еньовден в община Ценово

Самодейци от националните читалища в община Ценово и тази година съблюдаваха националните обичаи, свързани с Еньовден. Навсякъде наричанията бяха най-много за здраве и благоденствие на фамилиите.

Още преди изгрева на слънцето, когато силата на билките е най-голяма, група дами от Караманово се насочи към „ Ливадето “ и „ Евстатиева чешма “. Според националните поверия в тези местности порастват най-вече билки и лечебната им мощ е най-голяма. И тази година дамите отделиха най-голямо внимание на еньовчето, когато лъчите на слънцето при започване на деня играят в цветовете му. С осъществяване на обредни песни самодейките, облечени в дълги бели ризи, нагазиха в росните поляни. Те съумяха да откъснат и съберат седемнадесет типа билки. Само за няколко минути сръчните ръце на стопанките съумяха за оплетат венец. Те съблюдаваха поверието за подредбата на билките – преди всичко беше сложена ментата, а след нея се подредиха жълт кантарион, бял равнец, маточина. За здраве под арката от дъхавите растения минаха съвсем всички поданици на обитаемото място. Първи под венеца прекрачи кметът Бисер Блажев, който пожела разцвет и по-добри дни на своите съселяни. Доброто въодушевление се поддържаше и от национални песни, отдадени на лятното слънцестоене. На площада се люшна и кръшно еньовско хоро.

В росните ливади, с цел да изпитат въздействието на билките, нагазиха и дамите от Долна Студена, облечени в национални носии. В самото начало те сплетоха венчета за здраве, които сложиха на главите си. Големият венец с дъхави билки беше окачен на входа на кметството. Специално внимание беше отредено на еньовчето – билката, която подарява здраве и успокоение. Повечето от жителите на селото съблюдаваха обреда и минаха под цветната арка за здраве. Млади и остарели се хванаха на хорото, отдадено на празника.

И в Новград беше спазен ритуалът, обвързван с поверията за Еньовден. Още преди зазоряване дамите се насочиха към ливадите, с цел да се допрян до вълшебната мощ и да откъснат билки. В ритуала се включиха 13 девойки и дами, които откъснаха дъхави растения. През читалището те извършиха песни, отдадени на Еньовден, а доста от ранобудните поданици на селото се хванаха на кръшно българско хоро.

По самодейност на Народно читалище „ Отец Паисий “ празникът на билките беше маркиран и в Кривина. Преди да пристъпят към ритуалното отделяне на растенията, дамите назоваха за здраве. Те раздадоха по букетче от набраните билки във всеки дом.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР