Поведението, демонстрирано от Маркъл, няма нищо общо с модела ДаянаНа

...
Поведението, демонстрирано от Маркъл, няма нищо общо с модела ДаянаНа
Коментари Харесай

Приказката свърши за Меган, Хари си остава принц

Поведението, демонстрирано от Маркъл, няма нищо общо с модела " Даяна " На струната " расизъм " в Съединени американски щати елементарно се " свири ", споделя Ирина Кънева, експерт по спешна връзка

 

- Как определяте изявлението на Меган и Хари при Опра - част от откровена PR-стратегия или откровена изповед, каквито са полюсните отзиви?

- В пиара факторът " време " е доста значим. Това изявление идва повече от година след решението и формалното известие на кралския двор, че двойката непринудено се отхвърля от купите си. Ако е имало някакви особени аргументи за това, естествено идва въпросът за какво не са оповестени тогава, а с близо 2 години забавяне? В този смисъл, чисто професионално тук няма нито " откровена " или каквато и да е тактика, още по-малко усетихме откровена изповед. За обстоятелства като мисли за самоубийство и расови предубеждения би трябвало да се приказва във връзка със съответна обстановка или подобаващ подтекст, или да се мълчи. " Хвърлени " в общественото пространство ей по този начин, могат да провокират единствено " стихия в чаша вода ", както се и случва.  

- Преекспонирана ли бе тематиката за расизма?

- На струната " расизъм " в Съединени американски щати елементарно се " свири ". Темата продължава да е сензитивна за избрани обществени групи и се " размахва " постоянно. Факт е, че американското общество е сензитивно на тематиката " расизъм " и това го демонстрираха събитията от последните месеци в щата Минесота, както и в други щати и протестите на расистка основа. Вдига се звук не за какво е умрял човек, а тъй като в тази ситуация е забъркан бял служител на реда. Интересно е какво щеше да стане в случай че в случая бе взел участие служител на реда афроамериканец. Наблюдаваме едно историческо обособено проявяване на всеобщата душeвност, на остарели групови поведенчески модели. От една страна, избрани групи не желаят да бъдат третирани като разнообразни, а от друга - не пропущат опция да се самоопределят като такива. Времената се трансформират, историята също. Нека не забравяме, че Америка към този момент имаше своя президент от афроамерикански генезис. За какъв расизъм и дискриминация става дума? От друга страна, Англия е страната, в която обитават стотици представители на разнообразни раси. Голяма част от бившето колониално население от дълго време е гражданин на Короната и се употребява с равни права в Кралското. В този смисъл, откакто бяхме очевидци на обилна кралска женитба, булката, която в този момент твърди, че е била обект на расистки тормоз, бе отведена до олтара от първият по реда на заместничество и предстоящ крал на Англия - принц Чарлз, получи купа херцогиня и роди дете в кралското семейство. Никой не чу за расизъм и дискриминация! Въпросът е, в случай че е имало такива настроения в кралския двор, за какво тогава се мълча, а се приказва в този момент? Когато един факт няма своята разумна предистория или трайни следствие, в множеството случаи става дума за преекспониране на тематика с неразбираема за публиката цел.  

- Красивата приказка май свърши - дали тя бе режисирана изначало до край?

- Красивата приказка не е свършила, тъй като в красивите приказки принцесата се омъжва за принца и заживяват щастливо. До момента това е реалност - една американска жена се омъжи за английски принц с най-пищната гала и до ден сегашен живеят дружно и щастливо. Ако за завършек на щастливата приказка се смята техният отвод от трофеи, по-скоро можем да кажем, че принцесата дружно с принца напусна красивата приказка. И тук идва значимият въпрос - откакто принцесата напусна приказката, принцът престава ли да бъде принц? Хари - и по кръв,  и по родословие, постоянно ще е принц, тъй като е роден и възпитаван в монархическо семейство и като подобен е член на кралска династия. Никакъв отвод не може да промени това " де факто ". " Де юре " той може да се откаже от купата си, както и направи, само че постоянно ще си остане принц по генезис. Същото не важи за избраницата му Меган. Ето за какво в изявлението е значимо какво споделя Хари, само че там главно приказва Меган! И в случай че нещо сред двойката и кралско семейство се е объркало и е довело до отхвърли от кралски трофеи, то трябваше да бъде казано тогава, преди година и половина. Хари се отхвърли от купата и напусна фамилията си, без никакви изказвания.Сега да забележим какъв бе мощният коз в изявлението. Расизмът бе горивото, само че огромната " бомба " бе в това, че расизмът е докарал Мегън до, забележете, мисли за самоубийство. Всеки психолог би обяснил, че един евентуален самоубиец в никакъв случай не приказва за желанието да свърши със себе си. Това е изключително психологично положение на личността, което не споделяш " ей по този начин ", апропо, в медиите. Ако единствената цел бе да се вдигне звук, тя е реализирана. Въпросът е дали това оправдава употребяваните средства.

- От ПР позиция какъв би бил претекстът за една такова изявление?

- Мотивите са директно свързани с задачите, а тук те могат да бъдат доста и разнообразни. Тази, която би била най-приемлива и ненапълно обяснима, е финансовата. Когато има толкоз несъответствия във време и обстоятелства и такива " персонални откровения ", няма по какъв начин да не отидем и в тази посока. Ясно е, че " Хари-Мегън " е към този момент международна марка, сходна на " Уйлям и Кейт ", само че те са марка с помощта на династичния генезис в двойките. Както и когато да се откажат от купата си, те постоянно ще бъдат одобрявани от публиката като част от кралското семейство. Интервюто идва в миг, когато двойката чака второто си дете, което няма да получи купата " принцеса " поради отхвърли им от  трофеи. След като напуснаха двора, се появиха информации за подписани от тях контракти по разнообразни планове, с марката " Хари-Меган ". Междувременно светът понася следствията от коронавирус, което трансформира доста обстановката и е прекомерно допустимо проектите за тези планове да се трансформират. Финансовата общественост на Острова " реагира " много семпло на изявлението, като икономическият водач " Файненшъл таймс " разгласява къса информация за него на трета позиция в дребна колонка. Ясно е, че когато излизаш с огромно изявление, и то при Опра Уинфри, очакваш да привлечеш внимание и да поддържаш известност. От ПР позиция е забавно по какъв начин го правиш. От цялата обстановка несъмнено завоюва Опра. Затвърди позициите си на " острие " в публицистиката, а както стана ясно, правата за разпространяване на изявлението са закупени от над 60 телевизионни канала от целия свят. За Мегън и Хари обаче обстановката е по-различна. Общо взето, ходът им може да се квалифицира като непремерен, с неразбираема цел и в неопределено време. ПР-ът работи с обстоятелства, причини, в вярното време, тъй като това дава онази новост и правота на шерването, която в това изявление липсваше.

- Като експерт по спешни връзки, коментирайте какви би трябвало да бъдат ходовете и на двете страни занапред нататък?

- За Хари и Меган това не е спешна връзка, те непринудено са застанали пред Опра Уинфри и са споделили каквото са имали да споделят. Когато предприемаш такова знаково присъединяване, би трябвало да си наясно какво казваш, по какъв начин го казваш и най-много за какво го казваш. С всичките последици от това. Кризисната връзка е обвързвана със обстановки, за които си неопитен. В такава се оказа английската Корона. Към момента дворът прави това, което е най-резонно - не разяснява. Убедена съм, че няма да разясняват елементи и изказвания от това изявление. Ще го пренебрегват. Ако създадат друго, би означавало, че се тормозят от изложените " обстоятелства ". Говорим за държание на кралица с близо 70 години държавнически опит, минала през разнообразни режими и държавни управления, която и до в този момент поддържа постоянен и в огромна степен позитивен рейтинг. За кралска администрация, която от десетилетия се оправя с доста по-тежки обстановки. Нека не забравяме обвиняванията за гибелта на лейди Даяна. А за връзка сред оня случай и този с изявлението, дума не може да става! Даяна е от благороднически жанр, възпитавана в духа на дворцовия протокол, омъжва се за директния правоприемник на английската Корона, ражда двама престолонаследника и живее с принц Чарлз 15 години, в които съблюдава дворцовия етикет! Тя е била всичко това, което Короната е очаквала и което е получила. Това ме връща към фразата на Хари, че се тормози " историята да не се повтори ". Коя история? Защото това са две изцяло разнообразни истории!

-  Ще разклати ли случилото се кралската институция?

- Твърдо " не "! Кралското семейство от години е обучавано по какъв начин и по кое време да реагира, по какъв начин да приказва и по какъв начин да мълчи. Още от времето, когато не е имало професионален PR, е имало кралски протокол и етикет. Нека не забравяме, че това е вековна династия с одобрен обществен фасон на държание, което е значим детайл от историческото й оцеляване в актуалните съвременни времена.  

- Очакваше ли Меган да стане втората Даяна?

- Дали го е очаквала или не, занапред ще се откри. Въпросът е дали ще го реализира по този метод. Моделът на държание, демонстриран в това изявление, няма нищо общо с модела " Даяна ". Имиджът и харизмата на лейди Даяна бяха постигани с обществено държание, което й донесе известност в целия свят. В страните, които тя посещаваше персонално, и то като член на кралската фамилия. Ако в действителност е имала упования да стане втората Лейди Ди, трябваше да реши разликите в събитията. Да излезе от професионалното си амплоа и да застане с откровените си усеща на жена, постигнала стремежи от доста девойки облик на принцеса. Да бъде поредна. Действията да идват от откровени душевни прекарвания сега, а не от външни условия.  В това е разликата да " станеш " някой, и да " играеш " някой. Разлика, която се усеща от всеобщата аудитория.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР