Повечето хора смятат, че най-големите почитатели на рибата са народите

...
Повечето хора смятат, че най-големите почитатели на рибата са народите
Коментари Харесай

Подходящи подправки за месо от акула

Повечето хора считат, че най-големите фенове на рибата са народите от балтийските страни или тези, обитаващи регионите към Средиземно море. Да, неоспорим факт, е че гърците или италианците не могат без риби като ципура, лаврак или фагри, а за съветските нации едва ли има по-добро мезе за обичаната им водка от сельодката, която се подготвя от херинга.

Но като се замислите по-сериозно, незабавно ще се сетите за известното наименование фиш енд чипс, по този начин особено за англичаните, както и едва ли ще зърнете българин, отпочиващ на Черно море, който не е с чаша бира в ръка и порция цаца.

Коя обаче е същинската кралица измежду рибите? Естествено, че акулата, която е и измежду най-големите риби. Тя е богата на аминокиселини, витамин В, калций, йод, мед, фосфор и други скъпи за човешкия организъм съставки. Добре е въпреки всичко да споменем, че в месото от акула се съдържа и съществено количество живак, което я прави несъответствуваща за консумация от деца под 16-годишна възраст, както и от бременни.

Все отново преимуществата от похапването на месо от акула не са малцина. Ако към момента не сте пробвали да си го приготвите в домашни условия, то евентуално ще ви е забавно да научите кои подправки пасват към месото от акула.

Преди да ви ги покажем обаче, е добре да знаете, че месото на акулата от време на време има присъща и не изключително приятна миризма, заради което е наложително да го овкусите освен със сол, само че и с прясно изцеден лимонен сок. А в този момент ще ви покажем и кои са най-подходящите подправки за филе от акула.

Черен, бял пипер или микс

Независимо на какъв тип пипер сте се спрели, то имайте поради, че той пасва освен на всевъзможен тип риба, само че и без него месото от акула едва ли ще стане толкоз вкусно. Добре е авансово да овкусите с него филето от акулата и да го оставите да престои по този начин към половин час преди да преминете към същинското му готвене.

 подобаващи подправки за месо от акула Снимка: Марияна Петрова Иванова

Копър

Копър се употребява при приготвянето на съвсем всички типове риба. Обикновено филето от акула се подготвя на фурна, на пара или пък панирано. Няма да сбъркате, в случай че към рецептата си за месо от акула добавите и копър или пък семена от резене. В случай, че панирате рибата, можете да добавите копър и в самата панировка.

Босилек

Независимо дали ще употребявате изсушен босилек, свеж или даже босилеково песто, стига да обичате аромата му, то пробвайте да го включите в рецептата си за филе от акула.

Къри

То е необятно публикувано в азиатската кухня, а знаем, че азиатците обожават риба. Освен всичко друго, то е доста потребно и има освен прелестен усет и мирис, само че и присъщ цвят. Можете да нарежете филето от акула на хапки и да ги панирате в примес от брашно, яйца и къри.

Риган

Особено присъща за средиземноморските страни фалшификация, той пасва доста добре на всякаква риба, в това число и на месо от акула.

Естрагон

Често употребена фалшификация за риба, само че би трябвало да внимавате да не прекалявате с него.

Чесън, мед и горчица

Да, не за подправки, само че няма по какъв начин да не ги споменем. Можете да си приготвите микс от тях, да намажете месото от акула и да го оставите да се овкусява по този начин за няколко часа. След това просто го пъхнете във фурната, гриловайте го или пък го панирайте по нормалния метод. Направо ще си оближете пръстите!

Вижте и някои хрумвания за подготвяне на вкусна риба:

- панирана риба;

- яхния с риба;

- пълнена риба.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР