Светият синод легитимира избора, който беше взет на 19 май

...
Светият синод легитимира избора, който беше взет на 19 май
Коментари Харесай

Епископите Арсений и Герасим - кой ще бъде новият сливенски митрополит

Светият синод легитимира избора, който беше взет на 19 май

Светият синод избира новия сливенски митрополит. Предстои да бъде извършен каноничен избор сред епископите Арсений и Герасим от членовете на Светия Синод. Двамата епископи са в постройката на синодалната палата, където в 9:30 стартира същинският избор.

До тук се стигна, откакто през вчерашния ден (25 май) Светият синод легитимира избора, който беше взет на 19 май. 

Припомняме, че сагата с избора на нов сливенски митрополит продължава от месеци, откакто през февруари Епархийският съвет към Сливенската митрополия уточни за досойни наследници на Иоаникий агатополския свещеник Йеротей и Михал, викарий на Ловчанската митрополия. Впоследствие вотът бе касиран, а Светият синод разгласи, че сами ще изберат кой да оглави Сливенската митрополия. Това провокира всеизвестен скандал в българската църква. А през април Светият синод излезе с решение, с което окастри листата от епископи, всред които ще се избира нов сливенски митрополит. От 10 имената в него станаха 6 и измежду тях липсваха тези на епископите Йеротей Агатополски и Михаил. Заради решенията последваха брожения, митинги, писма до синода и даже гладна стачка и митинг в София пред постройката на Светия синод. (ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

Знеполският свещеник Арсений е на 37 години. Ръкоположен е в епископски ранг от починалия Сливенски митрополит Йоаникий.

Арсений е най - младият свещеник в Българската православна черква.

Той е роден на 18 ноември 1986 година в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва Софийската духовна семинария „ Св. Йоан Рилски ” през 2006 година След това е признат в Богословския факултет на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. Продължава образованието си в Пловдивския университет „ Преп. Паисий Хилендарски ” - компетентност „ Теология ”, който приключва през 2009 година Приема отшелнически постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 година в Кукленския манастир „ Св. св. Козма и Дамян ”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 година Възведен е в архимандритско достолепие на 6 декември 2009 година в катедралния храм „ Успение Богородично ” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 година до 2010 година Арсений е енорийски духовник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 година е шеф на Пловдивската православна телевизия. От 2010 година е назначен за нравствен надзирател на Пловдивската епархия, а от 2012 година и за ръководител на митрополитския храм „ Св. Марина ” в Пловдив.

На 2 юли 2014 година по решение на Светия Синод на Българската православна черква е наименуван за Знеполски свещеник, а на 6 юли 2014 година в митрополитския храм „ Св. Марина " в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Тогава Арсений е 28-годишен. Според устава на Българската Православна черква за свещеник може да бъде ръкоположен свещеник, който е навършил 35 години. Тъй като Арсений е минал другите степени в каноничното служение, ръкополагането му в епископски ранг става с решение на Светия синод и благословията на Патриарх Неофит.

Мелнишкият свещеник Герасим е ръкоположен за свещеник през 2016 година персонално от патриарх Неофит. Епископ Герасим е основен секретар на Светия синод.

Герасим е роден на 2 ноември 1979 година в София със светското име Александър Георгиев Георгиев. Завършил е 31-во приблизително учебно заведение за непознати езици и мениджмънт „ Иван Вазов ” в София, както и Националната академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов ”.

На 9 декември 2009 година е постриган за духовник с името Герасим в Дивотинската света обител „ Св. Троица ”. Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от тогавашния Знеполски свещеник Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Светия Синод Герасим е изпратен на специализация в Москва, която приключва сполучливо, като през юни 2017 година пази магистърска теза по „ Теология “.

На 17 септември 2014 година е възведен в архимандритско достолепие от Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод от същия ден е назначен за негов основен секретар. По решение на Светия Синод от 20 май 2016 година е назначен за ръководител на Църковното настоятелство при ПКСХП „ Св. Александър Невски “. По единомислещо решение на Светия Синод от 14 декември 2016 година е хиротонисан за свещеник с купата Мелнишки на 18 декември 2016 година в " Св. Александър Невски ”, като продължава своето служение на основен секретар на Светия Синод и ръководител на Църковното настоятелство при ПКСХП „ Св. Александър Невски “. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР