В страната на изгряващото слънце свързват родината ни с продукта

...
В страната на изгряващото слънце свързват родината ни с продукта
Коментари Харесай

Защо вече половин век японците ядат българско кисело мляко

В страната на изгряващото слънце свързват родината ни с продукта

Киселото мляко - един от най-българските артикули. Добавката, която слагаме върху всичко — баницата, пълнените чушки, сармите. Лятото върви, несъмнено, с таратор. Преди половин век магията на българското кисело превзема и Япония. Бактерията, която вирее само на българска територия е купена,за да се създава в страната на изгряващото слънце, оповестява nova.bg. „ По време на Световното ревю в Осака през 1970 година от българския павилион раздаваха кисело мляко. Тогава усетът му притегли нашия интерес и си казахме, че сигурно желаеме да внесем сходен артикул и в Япония ”, споделя Дайши Аваджи, чиновник в компанията „ Мейджи ”, производител на българско кисело мляко в Япония.

Той споделя, че българската страна не е разрешава да се сложи името на страната върху киселото мляко като марка. „ От посолството помогнаха за комуникирането на този проблем и получихме позволение да назовем киселото мляко „ Буругария йогурт ”. Вече половин век, японците употребяват българското кисело мляко и по този метод, името на България се разпространява ”, споделя още Аваджи. А японският народ се влюбва в “Буругария йогурт ” или кисело мляко “България ”

„ Свикнала съм с усета, тъй като хапвам кисело мляко от доста години. В началото ми се стори прекомерно кисело като усет. Но продуктът стана част от диетата на японците ”, споделя Наоко Мураками, педагог в главно учебно заведение.

Посланикът на Япония в България Негово превъзходителство Хисаши Мичигами декларира, че доста японци знаят за българското кисело мляко. „ И аз от дребен, още от преди началното учебно заведение, знаех за българското кисело мляко. Ако идеш в Япония и попиташ хората, както възрастните, по този начин и децата, знаят за киселото мляко. Затова познават и България като страна. Мисля, че това е нещо, което не се среща в останалата част на света, да вземем за пример в Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия, Русия. Няма страна, в която по-голямата част от популацията да знаe за България. Само в Япония е по този начин. И това, че японците знаят за киселото мляко е доста позитивно. Млякото е вкусно, потребно за здравето, и основава позитивен имидж за България като страна, в продължение на към този момент 50 години ”, добавя той.

Всеки ден в Япония се продават по милион и половина кофички с българско кисело мляко. „ Ям българско кисело мляко от дете. Слагам от горната страна мед и по този начин го употребявам. Но и чисто е доста вкусно. За японците, киселото мляко се употребява най-вече като десерт. Знам, че българите поставят кисело мляко и върху главните си ястия ”, споделя Кунимаса Мураками, чиновник в магазин.

Редовно се планува голям бюджет за реклама на българското кисело мляко, а лица на продукта стават известни хора като българския сумист Калоян Махлянов – Котоошу.

„ Когато чуя за България, незабавно се сещам красивите български рози и за киселото мляко ”, изяснява Мику Тада, чиновник в магазин за облекла.

А дипломат Мичигами споделя, че като дипломат на Япония в България, ще се стреми да разпространява страната ни и в други позитивни аспекти. „ Киселото мляко е доста значимо за бъдещето на България, само че през последните години тя е известна и със своите нови технологии и нововъведения. Догодина следва Световното ревю в Осака 2025, и това е доста добра опция за още по-голямо разпространение на страната. Аз, като дипломат, също желая да спомогна за това – да опиша за здравословните качества на българското кисело мляко и възхода на стопанската система, да показва България като страна с нови, съвременни технологии ”, разяснява той.

Наталия, която учи в Япония, споделя, че постоянно си купува българко кисело мляко, тъй като й припомня за усета на родното. „ Това кисело мляко в действителност се приближава доста, чак съм сюрпризирана ”, споделя тя.

Миналата година на японския пазар се появи и книга, обвързвана с българското кисело мляко. Историята споделя за младо момиче, което отива да работи в маркетинговия отдел на компанията, производител на киселото мляко. Съдбата я води в България, където героинята вижда по какъв начин в тежка борба влизат бактерията лактобацилус булгарикус и болестотворните бактерии. В книгата, Юджу пътува из другите краища на България и опознава историята и културата ни.

„ Японците знаят доста за България. Смятам, че това е извънредно значимо. българските спортисти по сумо и художествена гимнастика, също разпространяват сполучливо страната ви ”, уверен е Негово превъзходителство Мичигами.

Така към този момент половин век, киселото мляко е част от всекидневието на японците. А България в сърцата им.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР