Докато миряни протестираха под прозорците на Светия Синод, духовниците единодушно

...
Докато миряни протестираха под прозорците на Светия Синод, духовниците единодушно
Коментари Харесай

Светият синод избира нов Сливенски митрополит на фона на протести

Докато миряни стачкуваха под прозорците на Светия Синод, духовниците единомислещо признаха за законен избора за сливенски митрополит от 19 май. Така на следващия ден Синодът ще избира нов митрополит на Сливен и околията сред знеполският свещеник Арсений и мелнишкият Герасим.

Говорителят на протестиращите - богословът Георги Тодоров, - се разгласи против намесата на Вселенския патриарх Вартоломей в делата на Българската православна черква, обвинявайки го даже в разкол. “Ако допуснем ереста на фенеро-папизма да се схване от цялата черква, тогава всичко зависи от един човечец. Ако той хлътне в разкол, всички ни праща в ямата”, сподели богословът.

Протестиращите упорстваха знеполският свещеник Арсений да бъде изключен от избора за Сливенски митрополит, тъй като е служил дружно с отлъчен от съветския патриарх Кирил. Според протестиращите с това си деяние Арсений е нарушил църковните правила. А низвергнатият свещеник, с който Арсений, дружно с пловдивския митрополит Николай, са служили, е представител на отделилата се от Руската православна черква - Украинска, която е приета за автокефална от вселенския патриарх Вартоломей.

Десетки са протестиращите към Синода, имаше и засилено полицейско наличие, само че митингът мина умерено. Светият синод призна за законен избора за сливенски митрополит, извършен на 19 май. С това на следващия ден синодалната палата ще се избира митрополит всред епископите Арсений и Герасим. Решението на синода е взето единомислещо, разгласи старозагорският митрополит Киприан след съвещание на Синода.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР