Постът на транспортния министър Николай Събев във фейсбук относно ситуацията

...
Постът на транспортния министър Николай Събев във фейсбук относно ситуацията
Коментари Харесай

Кой всъщност е виновен за ситуацията с летище Русе?

Постът на транспортния министър Николай Събев във фейсбук по отношение на обстановката с летище Русе към този момент втори ден провокира напрежение и спекулации кой е отговорен, че парите за ремонта към момента не са усвоени

След като транспортното министерство изиска средства от страната, през декември 2021 година те бяха утвърдени и към този момент са преведени на община Русе, написа

Каква обаче е действителната обстановка с въпросните 2,6 млн.лв.? За да може общината да ги употребява, откакто са отпуснати от държавното управление за ремонт на летището, което е общинска, а не държавна благосъстоятелност, би трябвало парите да бъдат верифицирани от Европейската комисия. Тя би трябвало да се убеди, че тези средства не съставляват т.нар.държавна помощ.

„ Държавна помощ” е всяка помощ, попадаща в обсега на член 107, параграф 1 от Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС), предоставена от страната или от община или за сметка на държавни или общински запаси, директно или посредством други лица, под каквато и да е форма, която нарушава или заплашва да наруши свободната конкуренция посредством слагане в по-благоприятно състояние на избрани предприятия, производството или търговията на избрани артикули или даването на избрани услуги, доколкото се визира търговията сред държавите-членки на Европейския съюз “.

Уведомлението към Европейска комисия обаче би трябвало да бъде изпратено от Министерството на финансите, а не непосредствено от общината. От администрацията в Русе са придвижили документите към МФ, само че оттова нататък пътят ѝ до Европейска комисия е в ръцете на други и не зависи от кмета на Русе. Забавянето действително би трябвало да се търси точно в тази част на веригата – МФ и Европейска комисия, а не в транспортното министерство или общината.

Реакцията на Николай Събев във фейсбук бе против обява в медия, в която се атакува министерството. В опита си да отбрани ведомството си, той на процедура – волно или несъзнателно, упрекна общината в безучастие.

„ Летището е общинска благосъстоятелност. Община Русе още не е подала документите към Европейска комисия с цел да има право да употребява тези 2.5 млн лева отпуснати от държавното управление. Трети месец към този момент не ги подава. Парите са преведени на община Русе още през Декември 2021. Ремонтът е за три месеца “, написа Николай Събев.

Постът на Николай Събев провокира голям брой реакции, основно в обществената мрежа. Със свое мнение излязоха и от ГЕРБ-Русе. “ Че някой лъже и не си е приключил работата правилно, това към този момент и децата го схванаха, тъй като повече от ясно е, че полети Русе – София от април няма да има. Не е несъмнено и дали въобще ще има или това е следващият безплоден план, в който се хвърлят публични средства и прахуляк в очите на хората. ….Журналисти се пробваха да обяснят на транспортния министър, че кметът на Русе ги е уверил, че документите са изпратени на Европейската комисия, само че от там се бавят. „ Не е по този начин!” – отсече Николай Събев, което е равнозначно на „ Кметът лъже!”….”, написаха от опозицията в Русе.

До другите тълкувания се стигна, защото постът на Събев бе в несъгласие с изявленията от предходния ден, когато заместникът му Владимир Върбанов и кметът на Русе Пенчо Милков обясниха, че министерство и община работят интензивно дружно за възобновление на летището. Те конкретизираха за какво полетите се чака да започват едвам в края на годината и потвърдиха, че държавните средства от 2,6 млн.лв. /това е сумата, а не 2,5 млн.лв. – евентуално техническа неточност на Събев/, са преведени на общината. Само че се изисква тези пари да бъдат верифицирани от Европейската комисия, преди да се употребяват.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР