Последното деситилетие беше добро за технологичните гиганти, но и новото

...
Последното деситилетие беше добро за технологичните гиганти, но и новото
Коментари Харесай

Новата година започна добре за технологичния сектор в САЩ

Последното деситилетие беше положително за софтуерните колоси, само че и новото не стартира зле.

© Mike Segar Пазарната оценка на четирите най-големи софтуерни компании в Съединени американски щати за първи път нахдвърли 4 трлн. $, откакто акциите им се покачиха в първия работен ден за 2020 година Най -добре стартира годината Amazon (+2.75%), следвана от Гугъл (+2.25%) и Apple (+2.25%) и Microsoft (+1.85%). Засега само Microsoft и Apple " костват " повече от 1 трлн. $ с капитализации надлежно от 1.25 трлн. и 1.33 трлн. $. Макар, че Amazon и Гугъл към момента не са достигнали тази граница - пазарната им оценка е 941 милиарда и 943 милиарда $, няма да бъде изненада, в случай че това се случи в идващите няколко дни.

Американските акции - най -добрата инвестиция за десетилетието

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Американските акции са огромните печеливши от второто десетилетие на века. За последните 10 години цената на скъпите бумаги на американските компании се е нараснала повече от двойно (250%). Преди две години за пръв път компания доближи 1 трлн. $ пазарна оценка и това беше Apple. От друга страна, цените на суровините се е намалила с към 50% за същия интервал от време, акциите в световен мащаб са се повишили с над 55%, а доходността на хеджфондовете е повишена с 25%. Единствено пазарът на недвижими парцели в Съединени американски щати се приближава до представянето на американските акции, като за интервала от 10 години вложенията в имотни фондове са натрупали възвръщаемост от над 190%.

Резултатите от последната година

Последната година на деситилетието също беше добра за акциите, като показателят S&P 500 се повиши с близо 30% (с дивидентите). Най-печелившите браншове на американската стопанска система за 2019 година бяха производителите на полупроводници и чипове, водени от AMD с растеж от над 145% на цената на акциите й. Доставчиците на финансови услуги като Mastercard (+50%), Visa (+50%) и American Express (+35%) също се радваха на сполучлива година с помощта на растежа в транкзакциите и понижаване на разплащанията в брой. Военновъздушният бранш и производителите на софтуерни артикули, водени от Apple (+88% за годината), са третият и четвъртият най-добре представящи се браншове за 2019. На другия завършек на спектъра са производителите на съществени материали, които страдаха от понижаващите се цени на главните артикули през десетилетието, и телекомонукационният бранш, заради големите вложения в 5G и проблемите сред Съединени американски щати и Huawei.

Какво можем да чакаме

Без подозрение през последното десетилетие най-печеливша инвестиция се оказаха американските акции. С оглед на положителния старт на новата година по всичко наподобява, че най-малко към този момент този тренд ще продължи. Резултатите от предишното не са показателни за бъдещото развиване на акциите, само че размерът на софтуерните компании, които доближат главозамайващи пазарни оценки в къс интервал от време, приказва за голям интерес и търсене на бумаги от вложителите. Това от своя страна ще продължи да поддържа високите цени на акциите на тези софтуерни колоси, най-малко за момента.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР