Президентът Румен Радев направи коментар пред журналисти след срещата с

...
Президентът Румен Радев направи коментар пред журналисти след срещата с
Коментари Харесай

Радев: Всички държави - членки на НАТО, по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна

Президентът Румен Радев направи коментар пред публицисти след срещата с швейцарския президент. Той дефинира срещата като " извънредно градивна " и напомни, че е в Швейцария по покана на президента Виола Амерд.

По тематиката с идната конференция за мир, която ще се организира в Швейцария Радев съобщи, че това е една извънредно значима първа стъпка и добави, че е значимо да се приказва в действителност за мир.

" Поздравявам президента на Швейцария за тази значима стъпка напред, само че и двама споделихме, че не сме прекомерни оптимисти. Г-жа Амерд съобщи, че без да участва и другата страна, ние не можем да чакаме политически резултати. Важно е да се стартира този разговор, доста е значимо дали ще се причислят повече страни - от Африка, Латинска Америка, само че основни страни като Китай, Южна Африка, ОАЕ, Саудитска Арабия, Бразилия и други ", изясни Радев. Той уточни, че за присъединяване на страната ни решението е на българското държавно управление.

По отношение на вълната от реакции, че България няма да изпраща войски в Украйна Радев съобщи: " Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна не значат безусловно нищо. Ако някоя друга страна - член на НАТО предизвика директен конфликт с с Русия, вие мислите ли, че има към този момент такива предпоставки? ", запита той публицисти.

" Ние следим по какъв начин и реториката и дейностите в тази посока непрестанно ескалират. Всички страни - членки на НАТО по един или различен метод са въвлечени в тази война с даване на разследващи информации, оръжия, бойци, подготовка. Вече европейски водачи приказват намерено за това наличие ", сподели той.

" Изразих нашата благодарност за извънредно положителните резултати по първия стадий на програмата за съдействие сред двете страни, която реализира обилни триумфи ", сподели Радев.

Той добави, че към този момент стартира вторият стадий, той е на стойност 93 млн. швейцарски франка с акцент върху образованието, върху науката и научните проучвания, високите технологии, сигурността, миграцията, гражданското общество.

" Вярвам, че ще задълбочим нашето съдействие ", сподели президентът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР