Най-големият публичен холдинг в България – Еврохолд“ – е подал

...
Най-големият публичен холдинг в България – Еврохолд“ – е подал
Коментари Харесай

„Еврохолд“ заведе арбитражно дело за 500 млн. евро срещу Румъния

Най-големият обществен холдинг в България – „ Еврохолд “ – е подал арбитражен искза 500 млн. евро против Румъния в Международния център за споразумяване на капиталови разногласия (ICSID) на Световната банка във Вашингтон. Компанията направи първите стъпки по арбитражната процедура още през октомври, когато изпрати до Румъния т. нар. „ съобщение за спор “ (Notice of Dispute).

Причината за арбитражния иск е отнетият преди година осигурителен лиценз на „ Евроинс Румъния “, дъщерно сдружение на „ Евроинс Иншурънс Груп “.

Действията от октомври имаха за цел да се реализира извънсъдебно съглашение, което да „ обезщети компанията за претърпените загуби “. „ Еврохолд “ обаче показва, че Румъния не е употребила тази алтернатива.

Холдингът се аргументира, че дейностите на румънските управляващи са навредили на активността на застрахователната група. Според компанията отнемането на лиценза, осъществено от румънския регулатор ASF, съставлява „ противозаконна конфискация (експроприация) на „ Евроинс Румъния “ в жестоко нарушаване на правото на Европейски Съюз и интернационалните правни правила “.

Компанията ще бъде представлявана от интернационалната адвокатска фирма Pinsent Masons, която има 27 офиса на 4 континента, както и от една от огромните български адвокатски фирми – „ Джингов, Гугински, Кючуков и Величков “.
Предисторията на разногласието
Румънският регулатор лиши лиценза на застрахователя през март 2023 година под предлог, че има признаци за несъстоятелност на компанията.

Тогава българската група изиска самостоятелни инспекции от Европейски орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA), както и от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която е и вложител в „ Евроинс Иншурънс Груп “. Лицензът обаче беше лишен още преди да има резултати, а българската Комисия за финансов контрол (КФН) научаваше за дейностите на румънските си сътрудници постфактум.

Застрахователят беше водач на румънския пазар с към 25% дял, а по негови калкулации вложенията доближиха към 280 млн. евро. Румънският бизнес на „ Еврохолд “ представляваше към 1/6 от общия му, в който влиза и енергийният – компанията закупи активите на CEZ в България.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР