Вилнюс, столицата на Литва, упорито и с постоянство се налага

...
Вилнюс, столицата на Литва, упорито и с постоянство се налага
Коментари Харесай

Новата Силициева долина - в Европа, на крачка от Москва и Минск

Вилнюс, столицата на Литва, настойчиво и с неизменност се постанова като център на нововъведенията в северната част на Европа. Балтийската страна - татковина на компанията-еднорог Vinted (онлайн търговец на облекла втора употреба), непрестанно надгражда имиджа си на средище на гении и решения в региона на модерния бизнес. И това се случва без значение от неприветливите климатични условия и сложните междусъседски връзки с Русия и Беларус.

Технологичен кампус 24/7

Наред с към този момент открилите се там компании, в развой на създаване са голям брой нови планове. Сред тях е софтуерен кампус с повърхност 55 000 кв. м, чиято упоритост е да се трансформира в най-големия в Европа. " Искаме да създадем същинска общественост, по тази причина кампусът ще бъде отворен 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата ", споделя пред френското издание Les Echos неговият основател Дариус Закайтис и притежател на Tech Zity, който към този момент ръководи софтуерен парк и няколко инкубатора във Вилнюс, Литва.
 От стартъп до еднорог: Възходът на Revolut
От стартъп до еднорог: Възходът на Revolut

Компанията възнамерява да стартира да предлага депозити

Новият обект се намира в квартал покрай жп гарата на Вилнюс, чието възобновление е в ход точно заради покачвания интерес към региона. В съседство се издига централата на Vinted, както и постройката на различен литовски бизнес първенец - Nord Security. Компанията е експерт в региона на киберзащитата и е добре позната на потребителите на VPN. През септември предходната година тя набра 100 млн. $, с цел да увеличи пазарната си капитализация до сумата от 3 милиарда

Страната на еднорозите

Освен сполучливата история на Vinted, заместник-министърът на стопанската система и нововъведенията на Литва Каролис Земайтис разяснява, че в страната " има скрити и други компании-еднорози, само че защото те се самофинансират, няма по какъв начин да знаем какъв брой тъкмо костват ", и добавя, че неговата цел е до 2030 година в Литва да има 10 еднорози.
 Снимка 666372
Източник:

Макар и да звучат като високопарни политически слова, думите му не са безпочвени. Един от създателите на капиталовия колос Practica Capital - Донастас Керас, твърди, че в софтуерния парк във Вилнюс има сред 5 и 10 компании с капацитет да доближат прага от 1 милиарда евро.

Назад към родината

Цялостният напредък се поддържа съществено от съумели персони на международната сцена, които по време на и след пандемията вземат решение да се завърнат вкъщи. Така те внасят познания и умения, посредством които форсират процесите по налагането на Вилнюс на европейската софтуерна сцена.

В поддръжка на това са и думите на Инга Лангайте, основен изпълнителен шеф на федерацията Unicorns Lithuania: " През другояче сложната година за технологиите в международен мащаб 2023 година привлечените средства в Литва останаха постоянни спрямо 2022 година, на стойност към 300 млн. евро. Сега имаме 900 започващи предприятия, в които работят най-малко 18 000 души ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР