Последните две години на пандемия - странни и сложни се

...
Последните две години на пандемия - странни и сложни се
Коментари Харесай

Как пандемията промени човешкия организъм

Последните две години на пандемия - странни и комплицирани се отразиха на здравето на мнозина от нас, освен това по най-неочакван метод. Как се случи това и какво може да създадем.

Очи

През последните месеци всички ние прекарахме доста време пред екраните на другите устройства. Мнозина страдат от сухота на очите, сърбеж и възприятие за пясък в очите. Най-много пострадаха децата. В Кита е регистриран внезапен растеж на случаите на детско късогледство, което се дължи на прекосяването на онлайн образование и все по-малкото време, което децата прекарват на открито с връстниците си, написа The Guardian.


Основният проблем не е в устройствата, а в това, че мигаме пет пъти по-рядко, в сравнение с би трябвало, когато гледаме на нещо, което е директно през очите ни. Хубаво е да си подсещаме, че би трябвало да отместваме взор въпреки за час, да вършим извършения за очи и да използваме специфични капки.

Зъби

В старанието си да съблюдават ограниченията мнозина, страхувайки се за здравето си престанаха да посещават стоматолози. Опитвахме се да не посещаваме клиниките, в случай че нямаше сериозен проблем и болежка, изискващи незабавна интервенция. Така пренебрегнахме зъбите си. И в този момент там, където е имало потребност от пломба е нужна по-сериозна намеса.
 

Но това не е всичко. Американската асоциация по стоматология е провела допитване измежду 2300 зъболекари от цялата страна. 71% от тях са отбелязали нови случаи на бруксизъм (скърцане със зъби), зародили по време на пандемията. Бруксизмът от своя страна е довел до растеж на нарушавания в региона на челюстта, които водят до главоболие, щракане на челюстта и болежка, които са маркирани от 60% от стоматолозите.

Сърце

По думите на ръководителя на Британския фонд за битка със сърдечните болести кардиолозите са отбелязали растеж на хроничните сърдечни патологии за времето на пандемията. В едни случаи това се дължи на утежняване на храненето и отхвърли от тренировки, в други - поради неспособност да се получи здравна помощ. 


" Проблемите започнаха да се натрупват като лавина и доста пациенти към този момент са с риск за живота. Добавете тук анулираните прегледи, пропуснатите приеми, безкрайните описи с чакащи... Всичко това се показва в гибелта на хиляди... ", разяснява ръководителя на Британския фонд за битка със сърдечните болести

Стомашно-чревен тракт

Гастроентерологът Филип Смит и сътрудниците му означават, че пациентите все по-често се оплакват от синдрома на раздразнените вътрешности.

" Нашият мозък и стомашно-чревен тракт се намират в тясна връзка. Стресът доста бързо води до развиването на проблем със стомаха или червата. Пациентите не се оплакват драговолно, в случай че имат газове или диария. А по време на пандемията на всички беше казано, че има " по-важни проблеми. Сега ни се постанова да се занимаваме с занемарени положения ", споделя доктор Смит.

Черен дроб

Да, вярно се досетихте - в множеството случаи хората започнаха да употребяват повече алкохол. Всеки пети, интервюиран във Англия признава, че е почнал да пие по-често и по-големи количества.
В резултат лекарите през днешния ден следят такива признаци, като загуба на тегло, щедро потоотделяне, тремор, превъзбуда, стомашни кръвотечения и др. 

Кожа

Дерматологът Ема Крейторн отбелязва, че за времето на пандемията пациентите от ден на ден се оплакват от червени обриви, екзема и псориазис. Необходимостта да си мием ръцете непрестанно и дезинфектантите също се отразиха зле на положението на кожата. 


Когато си миете ръцете, горният пласт на кожата стартира да губи влага, защото сте разрушили защитния му пласт. Ако не овлажните кожата незабавно тя ще стартира да се цепи. В пукнатините попадат бактерии и стартира инфектиране.

Благодарение на пандемията се появи и положението " маскне " (маска и акне) - проблеми с кожата поради непрекъснатото носене на маска. Някои даже развиват периорален или околустен дерматит. 

Крака

С какво сте обути вкъщи? Най-вероятно с чехли или ходите боси. Краката ви са се оказали неготови към това и лишени от комфортните стелки се появява болежка. Някои развиха плантарен фасциит - заболяване, което се появява на първо място с болежка в петата, изключително при започване на ходенето. 


Ортопедите и педиатрите оповестяват, че пациентите от ден на ден се оплакват от болки в коленете, задната страна на краката и сухожилието на петата. Това се дължи на обстоятелството, че поради пандемията интензивността ни значително се промени. Ако неприятните чувства не минават в продължение на две седмици - би трябвало да се обърнете към доктор. Това се отнася до всички изброени проблеми.

Коса

През лятото на 2021 година английската асоциация на трихолозите (лекари, които се занимават с диагностика и лекуване на болесттите на косата организира изследване измежду членовете си. Оказа се, че 79% от тях са срещиали случаи на " постковидна загуба на коса " при свои пациенти. 

Обикновено рухването на косата стартира след 4-6 седмици след оздравяването от ковид и може да се свърже с повишението на температурата и загубата на вкус по време на боледуването, изяснява Ева Праудман, трихолог-консултант. 


За казуса по-често алармират дамите, тъй като те имат по-дълги коси и загубата на коса е по-видима.

Друга допустима причина е стресът, който изпитват даже тези, които не са боледували от коронавирус. Всички изпитваха паника - едни се опасяваха да не се разболеят, други да не изгубят близки, трети - да не изгубят работата си.

На теоретичен език това, което се случва с косата ни се назовава телогенова плешивост - нарушава се естественият цикъл на растежа и рухването на косата и се получава по този начин, че косата пада повече, в сравнение с пораства. 

Но има и добра вест - от каквото и да е провокиран този проблем, с него може да се оправим. В някои случаи обстановката се възстановява независимо, след време, само че но от време на време организмът има потребност да му се помогне с смяна на храненето, като се включат специфични добавки за коса или да променим грижата за нея.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР