Шабнам фон Хайн, Дойче велеВнезапната смърт на иранския президент Ебрахим

...
Шабнам фон Хайн, Дойче велеВнезапната смърт на иранския президент Ебрахим
Коментари Харесай

Траур или празник? Иран е разделен след смъртта на Раиси

Шабнам декор Хайн, Дойче веле

Внезапната гибел на иранския президент Ебрахим Раиси разделя обществото. Официално е разгласен петдневен народен печал, само че доста иранци не тъгуват за Раиси.

ВИранпреди два дни започнаха траурните церемонии за жертвите на злополуката с хеликоптер, в която през уикендазагинаха президентът Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан. Върховният лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей разгласи петдневен печал. Хаменей поведе и днешната траурна върволица в столицата Техеран.

" Той не беше моят президент "

" С наслаждение бих се качила в колата с моите другари и бих отишла до Каспийско море ", описа пред Дъждовни води млада жена от Техеран. Тя несъмнено няма да се включи в траурната върволица, макар че по информация на " Франс прес " жителите на града са получили текстови известия, които ги приканват да се включат в нея. Денят е разгласен за неработен в цялата страна. " Той не беше моят президент, не съм гласувала за него. Отдавна не съм гласувала, тъй като нямам доверие, че гласът ми има значение и трансформира нещо ".

Ебрахим Раиси бе определен за президент на Иран през 2021 година. На изборите, които завоюва обаче, беше регистрирана най-ниската изборна интензивност в историята на Ислямската република - 48%. Раиси взе 62 на 100 от гласовете, като получи поддръжката най-много на консервативните кръгове в обществото.След гибелта му иранците са разграничени.
Във вторник държавните медии разгласиха фотоси от траурната гала в град Тебриз, на която се виждат хиляди опечелени. Тебриз е столица на провинция Източен Азербайджан, където хеликоптерът се разруши. Кадри на иранските осведомителни организации демонстрират тълпи от хора под облачно небе и открит камион, декориран с цветя и пренасящ няколко ковчега, който се движи постепенно по улиците. Хората се пробват да се допрян до него.

Снимки и клипове на празнуващи иранци в обществените мрежи

В обществените мрежи обаче настроението е друго. Особено в платформата Х доста иранци честват гибелта на президента. Разпространяват се фотоси и видеоклипове на хора, които танцуват и се радват на гибелта на Раиси - измежду тях са и две млади дами, по които силите за сигурност стреляха с железни и гумени патрони по време намасовите митинги " Жена, живот, независимост ". Саид Афкари, брат на екзекутирания през септември 2020 година ирански герой Навид Афкари, написа: " За толкоз доста години не съм виждал майка ми толкоз щастлива ".

Преди да стане президент на Иран,Раиси беше член на " комисията на гибелта ", виновна за голям брой екзекцуии, а по-късно и ръководител на Върховния съд в страната. Той играеше основна роля и в бруталното смазване на митингите в Иран, последно след гибелта на Джина Махса Амини през септември 2022 година.

Раиси по този начин и не бе изправен пред интернационален съд

" Щеше да е заслужено Раиси да бъде изправен пред интернационален съд за закононарушенията си в границите на обективен развой. Но това нямаше да е допустимо в близко бъдеще. Ето за какво доста иранци са щастливи, че той умря по този метод ", споделя социологът Мехрдад Дарвишпур, който е професор в университета Мелардален в Швеция. " Смъртта му, при която след часове на безуспешни опити да открият изчезналия президент, управляващите се обърнаха за помощ към Америка, Европа и Турция и в последна сметка с помощта на турски разследващ дрон телата бяха открити, изяснява злорадството на доста иранци. Особено откакто Раиси бешене единствено една от най-престъпните фигури на този режим, само че и един от най-важните евентуални претенденти да наследят власттаслед гибелта на Хаменей. Смъртта му провокира огромна наслада измежду мнозина ".

Раиси ще бъде заровен през днешния ден, 23 май, в шиитския център на родния му град Машхад, в историческото светилище на имам Реза.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР