Посещението при зъболекар може да е стресиращо и за детето,

...
Посещението при зъболекар може да е стресиращо и за детето,
Коментари Харесай

Как детето да не се страхува от зъболекаря

Посещението при ортодонт може да е стресиращо и за детето, и за родителя. Но това не е наложително, а може да бъде и занимателно.

Доказва го със своите детски зъболекарски работилници доктор Мира Иванова от Асеновград. В кабинета си тя провежда безвъзмездни занимания на деца, като ги учи по какъв начин да мият зъбките си вярно, по какъв начин да се грижат за тях, кани ги да седнат на зъболекарския стол и да опознаят „ страшните “ принадлежности. С доста усмивки, самообладание и най-много предпочитание младата лекарка съумява да предразположи малчуганите, които са измежду обичаните ѝ пациенти. Може би, тъй като тя самата е майка на тригодишно момченце.



„ Възникването на концепцията за дентална работилница се роди напълно непринудено около отварянето на новия ми кабинет и завръщането ми на работа след майчинство. Като родител, към този момент бях наясно, че децата изпитват дискомфорт от срещите си с всевъзможен жанр медицински лица. От друга страна, стоеше тежестта от детските ми мемоари и моят личен смут от чакането на пред кабинет, споделя младата лекарка. - При къс брейнсторм с близка другарка, се оформи концепцията - за какво да не срещам децата с това, какво съставлява визитата при ортодонт и то в изискване без да имат действителна потребност от помощ. Така ще липсва болежка, стрес и се отваря място за безкрайното им любознание, да ги научим посредством игра. “



Идеята проработва сполучливо и кабинетът се изпълва с любопитни деца и родители, усмихнати и с изплезени малиновочервени езици. Оцветените устички са занимателен метод за първокласен надзор. „ Давам им таблетки под формата на розови бонбончета. Оцветяват в розово и лилаво на всички места, където децата не са съумели да измият добре зъбките и има плака. После ги мием дружно до побеляване “, изяснява доктор Мира. Накрая на работилницата няма дете, което да не е седнало на стола ѝ и отворило уста без боязън.

Специалният метод към децата не се изчерпва с груповите занимания.

Всяка седмица кабинетът отделя един следобяд за „ отворените порти “ за дребни пациенти. Тогава доктор Мира е без престилка, с радостни облекла, и кани децата да опознаят кабинета ѝ преди записания час. Тя поучава родителите да създадат няколко такива визити преди да стартира същинското лекуване, с цел да свикне детето с мястото и лекаря.



5 съвета на доктор Мира за здрави детски зъбки

1. Ползвайте обособени принадлежности за децата . Децата ни се раждат без бактерията Streptococcus mutans, която е основен провинен за кариеса. Заразяването с нея става при шерването на едни и същи принадлежности при хранене, както и при целуването им по устата от мами, баби, лели и т. н. Попаднали един път с устната празнина на детенцето, те се заселват там непрестанно. Моят съвет е детето да не яде от вашите принадлежности и целувките по устичката да се заобикалят.

2. Ограничете сладкото . Лесно да се каже, мъчно да се направи. Бактериите, водещи до кариес, се хранят с останките въглехидратна храна. Ако тези остатъци се сведат до най-малко, до най-малко се свежда и рискът от кариес. Ако въпреки всичко детето е яло сладко, би помогнало да изплакне устата си по-късно с вода или най-малко да изпие няколко глътки.

Сокчетата и нектарите са с високо наличие на захари и постоянната им консумация води до кариес. Ако дете пие сокче с добавена доста захар или подсладители всеки ден в продължение на 2 месеца и не поддържа добра джука хигиена, то съвсем несъмнено ще има кариес.



3. Профилактика . Водете децата на ортодонт от дребни, още преди да имат потребност. Нека свикнат с ситуацията, със зъболекаря си, със стола. Така, когато един ден се наложи да се работи в устата им, стресът от непознатото няма да го има. Ако някой от родителите е със боязън от ортодонт, по-добре другият родител да води детето на ортодонт. Малчуганите са доста интуитивни и усещат страха в родителя си.

Децата се опасяват от непознатото, новото, непредвиденото, което ги залива в миг, когато всекидневно има болежка. Работилницата цели тъкмо това - да дойдат, да видят, да разучат, да се провиснал, да стигнат докъдето те преценяват, без да има оказван напън върху тях.

4. Миене на зъбките . Започва още след появяването на първите зъбчета с марля и кислородна или преварена вода. По-нататък се замества с дребна четка без паста. Важно е механичното изчеткване на насъбраната плака, за което не е толкоз значим типът на пастата, а механичното четкане и подобаващата по мярка глава на четката. Колкото е по-малка четката, толкоз по-лесно се доближават местата. Препоръчително е зъбките да се мият заран и вечер. Нека обаче това не става принудително. По-добре е детето да пропусне едно миене на зъби, в сравнение с да остане с противен спомен за тази активност. Нека всичко е прелестно, под формата на игра. Моят наследник се забавлява и ентусиазира доста, когато прикляквам до него и мием зъбите дружно.



5. Повторение и рутина . При децата любознанието е водещото, с цел да се сложи положително начало. После е належащо неизменност от страна на родителите, тъй като рутината е нещо, което децата харесват и им основава чувство за сигурност, непоклатимост и успокоение. Веднъж основана в ранна възраст, рутината бива спазвана без необикновен проблем от децата.

Миенето на зъбите, изплакването на устата след ястие, визитата при зъболекаря, верният хранителен режим - всичко е допустимо да се показа под формата на занимателна игра на децата, игра, с която те да свикнат, игра, която да стане част от тяхното ежедневие - всекидневие, което ги пази!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР