Порената скудоумна хрумка на сглобката, инспирирана от сервилност към външни

...
Порената скудоумна хрумка на сглобката, инспирирана от сервилност към външни
Коментари Харесай

Скудоумие в Narod.bg: Сглобката закрива университети по заповед на Световната банка

Порената скудоумна хрумка на сглобката, инспирирана от угодливост към външни фактори и задоволяваща непознати ползи – кабинетът стремително върви към закриване на, забележе – държавни ВУЗ-ове, с цел да се подмаже на Световната банка, издаде единствено пред Narod.bg покъртен от проекта академични учител, чието име ще премълчим от състоятелен боязън за неговата професионална реализация.

„ Реформите във висшето обучение на сглобката са преливане от пусто в празно. Сега антилогичното държавно управление, формирано от партии, които сякаш са политически врагове, се е активизирало да закрива висши учебни заведения. Абсурдът е затулен зад желанието ВУЗ-овете сами да се сплотяват в нови структури. Това е цялостна нелепост ”, безапелационен е професорът пред Narod.bg.

„ Глупост е, тъй като невнятните служители в не-коалицията могат да посегнат единствено на държавните университети, които не са основани през вчерашния ден, приказваме за учебни заведения с дълбоки корени, обичаи и диря в образованието. Първоначално са били подразделения на Софийския университет, а след 10 ноември 1989-а се оформили като независими ВУЗ-ове.

Българинът е мислил, когато е правил висши учебни заведения – по този начин всяка област получава бъдеще посредством собствен университет. Идеята за закриване идва от белите якички в Световната банка, които въобще не се вълнуват от ориста ни и дали смъкваме целия стандарт на живот на българските райони ”, ядосан е преподавателят.

По думите му през последните години това сякаш непринудено сливане се трансформира в най-важната част от псевдо промяната на някогашния учебен министър и сегашен министър председател в кабинета на сглобката Николай Денков. Фрапиращото е, че властта се пробва да служи на доста господари, тъй като Европейски Съюз няма искане към България да закрива висши образователни заведения. А и в документите е записано, че институциите за висше обучение би трябвало да се укрепват, а не да се унищожават.

В Закона за висшето обучение е включено разработване и актуализиране на Карта на висшето обучение. По първичния план тя трябваше да свърже висшето обучение с икономическото и културно развиване на обособените райони.

Реклама

Оказа се обаче, че липсва най-важното: анализът на икономическото развиване с акцент върху тези области, в които ще се постанова ускорено развиване на висше обучение. Така картата стана изцяло безполезна. Може би това е разковничето – че само може да служи като асистент за политически напън върху висшите учебни заведения, т.е., да спомага за по-бързото им заличаване, естествено, единствено за държавните.

Сега още веднъж картата се актуализира. Безсмислено упражнение, тъй като няма изясненост по какъв начин ще се развива България, тъй като когато се приготвят промени във висшето обучение, е добре да се отговори какви стопански браншове ще се развиват.

Например, в този момент споделят, че IT са най-добре платените. Но те работят в задгранични компании. И то home office. Няма никаква гаранция, че тези компании няма да изискат чиновниците им още веднъж да са на постоянна работа? И тогава те ще тръгнат към страните, в които са главните офиси на въпросните компании.

Така че преди да приказват за промени в образованието, „ специалистите ” в сглобката би трябвало да са наясно най-малко какви са икономическите ни проекти. Защото и в Съединени американски щати възнамеряват. Само при нас има трайна нестабилност. Ще строим Белене – няма да строим. Ама това, че в Белене биха работили 4000 високоподготвени експерти – никой през днешния ден не се интересува ”, приключи университетският учител.

Според концепцията на Министерството на образованието и науката обединяването ще роди нов вид независимо юридическо лице, построено от съставни университети. То ще има независимо име, органи за ръководство и може да има имущество, друго от имуществото на съставните висши учебни заведения.

Новото юридическо лице ще се управлява от ректорски съвет, в чийто състав ще влизат ректорите на съставните висши учебни заведения. Обединението ще има и научен съвет, в който ще вземат участие представители на университетските препоръки на съставните университети. Той ще избира ръководителя на ректорския съвет. Съставните висши учебни заведения ще запазят досегашната си система от органи за ръководство.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР