Има едно място в света, което е особено притегателно за

...
Има едно място в света, което е особено притегателно за
Коментари Харесай

Лос Кабос е най-опасният тузарски курорт в света! Годишният ръст на убийствата е 500%

Има едно място в света, което е изключително притегателно за звезди и богаташи, само че оплискано с кръвта на стотици хора годишно, написа El Confidencial.

Лос Кабос е синоним на разкош. Местоположението му е неповторимо: „ Краят на света “, гласи един от известните слогани за дестинацията. Освен голф стадиони и първокласни вили, туристите се любуват на прелестни заведения за хранене на цени и за небогати, и за свръхбогати.

Една нощувка на човек е към 300 $, най-високата междинна цена в Мексико, двойно повече от тази в Канкун, съгласно Родриго Еспонда, шеф на туристическия концерн Los Cabos.

„ В Канкун междинната цена на нощувка на човек е 150 $ на вечер “, споделя Еспонда, който управлява тази организация, която се стреми да разпространява дестинацията.

„ Няма външна реклама, ограничаването за височина на постройките е шест етажа и круизните кораби не могат да дебаркират. Всичко е направено, с цел да създадем друго, неповторимо преживяване “, прибавя той. Това е парадайс за туристите.

Лос Кабос е обичана дестинация на звезди като Леонардо ди Каприо и Джордж Клуни. Това е и мястото, където Гуинет Полтроу и Майкъл Фелпс прекарват ваканциите си.

Но с изключение на звезден курорт, където едно тако може да коства 25 000 $, Лос Кабос е и най-опасният град в света.

Жителите обаче на това идилично място живеят в „ различен Кабос “. В допълнение към крещящия проблем със сигурността, те страдат от незадоволителна социална инфраструктура и несигурна водоснабдителна система в домовете.

„ Има два Кабоса: туристическият и този, в който живеят жителите му “, споделя Ернандо Видалес, пратеник в Лос Кабос от Coparmex, мексиканската асоциация на работодателите.

Слънцето е моторът на Лос Кабос, източникът на приходи, който поддържа цялата стопанска система на общината. Поради тази причина локалните управници непосредствено отхвърля резултатите от изследването, в което Лос Кабос се дефинира като като най-опасния град още отпреди 6-7 години.

" Тук имаме най-малко една гибел дневно “, споделя Хесус. Хесус - подправено име на доктор в болница в Лос Кабос, където годишният растеж на убийствата е 500%.

Приблизително 365 смъртни случая има годишно измежду 328 245 поданици. Това демонстрират проучванията на неправителствената организация “Сигурност, правдивост и мир ”, която годишно изготвя ранглиста на 50-те най-опасни града в света.

По този метод Лос Кабос изпреварва в тъжната ранглиста градове като Каракас във Венецуела, Сан Педро Сула в Хондурас или Форталеза в Бразилия.

„ Бяхме доста сюрпризирани от тези числа “, споделя Хосе Антонио Ортега, президент на неправителствената организация, написа още Телеграф.

Как известна дестинация за звезди се трансформира в най-опасния град в света? Отговорът, още веднъж в Мексико, е във войната, която проведените незаконни групи поддържат, с цел да получат надзор една над друга, както и непрекъснатата поява на нови картели,

А Лос Кабос не е просто място. „ Това е гъската, която снася златните яйца “, смее се Луис, таксиметров водач от 30 години живеещ и работещ в тази община.

„ Гринго идват с долари и търсят неща, които не им разрешават в тяхната страна или които са по-трудни за тях, разбирате какво имам поради. “

Има към 2,4 милиона туристи - 70% американци, хиляди от тях за така наречен " пролетни празници " - които идват в тази първокласна дестинация всяка година, с цел да се насладят на плажа денем и на празненството през нощта.

Възрастните се любуват на разходка с лодка, състезателен лов на риба и 15-те голф стадиони, разпръснати из тази пустинна община - съвсем не вали три месеца в годината.

„ Никога нищо не ми се е случвало. Но вие вижте оня хотел ” – Луис протяга показалеца си – „ един човек влезе там и простреля различен човек в тила. „ Това беше преди по-малко от година “, прибавя той.

Хорхе Кастанеда, самостоятелен публицист от Лос Кабос с повече от 20 години опит, ръководи дребен уеб страница, El Mundo Digital, в който следи настоящите събития в Южна Долна Калифорния, щата, към който принадлежи общината. „ Имаше до 5 - 6 изтезания дневно, числа, които бяха нормални за Акапулко или Сиудад Хуарес, само че тук в никакъв случай не бяхме виждали нещо сходно “, разяснява той. През 2017 година имахме рекордните 560 убити на 12 месеца.

Отсечени глави, разчленени тела и всеобщи гробове, отвлечени хора – това е всекидневие в Южна Долна Калифорния, споделя Кастанеда.

„ Много почтени хора бяха убити, в няколко случая просто тъй като са били на несъответствуващото място в несъответствуващото време “, споделя Силвия Лупиан, президент на Гражданския съвет за социална сигурност и наказателно правораздаване в Южна Долна Калифорния.

Лос Кабос, заради хилядите долари, които идват всеки ден, е един от най-хубавите пазари в Мексико за незаконен бизнес като продажбата на опиати или контрола на мрежите за проституция - два значими източника на приходи за незаконните организации. Но също по този начин е и стратегическа точка за превозване на опиати до Съединените щати по море или с дребни самолети.

„ Калифорнийският залив е едва следен. Това е транспортно място и това се потвърждава от няколкото незаконни писти, които са били дезактивирани в селските региони на щата “, споделя Лорела Касторена, политолог от Автономния университет на Долна Калифорния.

Тези свидетелства ясно демонстрират, че под блестящата осанка има големи проблеми, които стоят за решение пред локалните хора. Пришълците тук не се сблъскват с „ Другия Лос Кабос “, само че е единствено чист шанс, че към момента няма погубен екскурзиант.

 

Източник Novini.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР