Средният срок, в който компаниите по света получават дължимите към

...
Средният срок, в който компаниите по света получават дължимите към
Коментари Харесай

Просрочията между фирмите в България се увеличават

Средният период, в който фирмите по света получават дължимите към тях заплащания, през 2023 година доближава рекордните 59 дни или с 3 дни повече спрямо 2022 г. 

Това написа в отчет на компанията за обезпечаване на търговски заеми " Алианц Трейд " (Allianz Trade). Докладът се основава на финансовите доклади и информация за 45 000 обществени компании в 35 страни, представляващи над 40 трилиона $ оборот през 2023 г. 

Според документа 42 на 100 от изследваните компании са оповестили публично, че се разплащат с доставчиците си в период от 60 дни, а една от всеки пет се издължава за 90 или повече дни.

Наблюденията на специалистите по ръководство на риска на " Алианц Трейд " в България откриват, че и тук има индикации за увеличение на просрочията и като време, и като брой.

" Въпреки че световният отчет не преглежда обстановката в обособените страни, на база на ежедневната ни работа и непрекъснати наблюдения върху хиляди български компании ние виждаме задълбочаващи се усложнения в разплащанията тук. Фирмите към този момент влизат в диалози за удължение на кредитните интервали на дължимите заплащания със своите контрагенти два до три пъти по-често спрямо преди година. Ако до момента в всеобщия случай се преговаряше за издължаване в период от 60 до 90 дни, към този момент има чести опити той да се удължи и на 180 дни, пишат от поделението на " Алианц Трей " в България.

Мониторингът на българския офис демонстрира още, че макар отсрочките, давани на длъжниците, пораства и делът на цялостното несъблюдение на отговорностите. Най-притеснителни у нас са индикациите в транспортния отрасъл, които засягат главно междинни и дребни компании, занимаващи се с интернационален товарен превоз.

Проблеми с просрочията в България се срещат все по-често и при дребни и междинни компании в секторите агробизнес, строителство, текстил, горива и храни. Очакванията са това да е по-дълготрайна наклонност, а в строителния отрасъл и бранш " Метали " могат да бъдат наранени и по-големи компании.

Според анализаторите аргументите за усложненията на бизнеса у нас са сложни - инфлацията, която въпреки и намаляваща е към момента на относително високи равнища, вътрешна политическа неустановеност, макроикономическа среда (войната в Украйна и спора в Близкия изток), ниската покупателна дарба по отношение на развитите страни в Европейски Съюз, окончателното отпадане на съвсем всички ограничения, подпомагащи бизнеса по време на пандемията и други.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР