В България липсва работна ръка – въпреки че има безработни,

...
В България липсва работна ръка – въпреки че има безработни,
Коментари Харесай

Бизнесът се готви да увеличи с 20 процента заплатите в туризма

В България липсва работна ръка – макар че има безработни, макар че има бежанци, а за летния туристически сезон, ситуацията е доста зле. Това съобщи служебният министър на туризма Евтим Милошев, представен от БГНЕС.

Туризмът търси 27 хиляди служащи. Внасянето на работна мощ от Европа е мъчно, защото България не е най-скъпият пазар на остарелия континент. Страната ни към този момент не е атрактивен пазар и за служащи от Молдова и Турция, откъдето до неотдавна имаше интерес.

Тенденциите, които се дефинират от медиаторите на потоци на работна ръка, тази година са Бангладеш, Непал, Киргистан.

Ако някой си мисли, че вкарването на служащи от тези страни е по-лесно от наемането на българи, се лъже, акцентира министърът.

Процесът е дълъг и той не взема решение проблемите, които в този момент съществуват. Необходимо е дуално образование, издигане на престижа, сподели още Милошев пред бТВ тази заран.

Според Милошев цената на труда не е най-големият проблем. Работодателите са подготвени да дават доста високи пари, с цел да има обезпечен личен състав, изключително по време на летния туристически сезон, сподели министърът.

Когато нещо е дефицитно, то коства скъпо. За този сезон бизнесът е подготвен да усили с най-малко 20% заплащането на всички специалности в туризма, заяви Милошев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР