Подготовка за активиране щаба на НАТО в България, който да

...
Подготовка за активиране щаба на НАТО в България, който да
Коментари Харесай

НАПРЕЖЕНИЕ: Активират българския щаб на НАТО, чакаме 5000 войници от Алианса

Подготовка за активиране щаба на НАТО в България, който да разреши незабавно приемане на съюзнически войски, е почнала във военното министерство, научи „ Уикенд ”. Целта е да се обезпечи място за настаняване на до 5000 бойци с бойната им техника, който могат да дойдат у нас в границите на 72 часа след издаване на заповед от висшото командване на алианса.

Повод за незабавното прекачване на войски могат да станат съветски провокации, имащи за цел да разширят войната отвън границите на Украйна. За сходни проекти на Владимир Путин все по-често предизвестяват западни разузнавачи. Сценариите са няколко – от директно военно нахлуване против България от ордите на кремълският деспот, което е малко евентуално, до проведени от проруски партии митинги с искане за „ неутралитет ”, които да прераснат във въоръжени вълнения.

Подобен проект бе изпробван предходната седмица в Молдова. Властите в Кишинев оповестиха, че са арестували съветски диверсанти, които възнамерявали да провокират вълнения по време на антиправителствени митинги. Президентката Мая Санду разгласи, че е осуетен опит за прелом, в който съществена роля имат проруски партии в страната, който са съперници на участието в Европейски Съюз и желаят безконечна дружба с Москва.

Закани за протест постоянно насочат и представители на партия „ Възраждане ”, които упорстват за излизане на България от НАТО и Европейски Съюз. След съветското нахлуване над Украйна, хората на Копейкин намерено призоваваха Владимир Путин да „ освободи ” и нас, плашейки съперниците си с разстрели и изпращане в Белене.

Наши източници настояват, че в отчети на спецслужбите се предизвестява за готвени провокации от русофилски партии и организации. Подозренията са, че в тях може да вземат участие и диверсанти от съветското военно разузнаване ГРУ.

Служители в ДАНС с паника разясняват, че през последните месеци в България са пристигнали хиляди руснаци, множеството от които млади мъже. Под претекст, че са срещу войната в Украйна, те желаят политическо леговище тук. Дали е по този начин, или става дума за внедрени сътрудници, единствено можем да гадаем. Твърди се, че служебния кабинет не си дава доста напън да ревизира историите на бегълците.

Подобни опити за внедряване на съветски военни има и в други стани от НАТО в Източна Европа, настояват специалисти по сигурността. В отговор на предстоящите провокации алианса е задействал проектите си за незабавно прекачване на десетки хиляди бойци в застрашените съюзнически страни като България, Полша, Румъния, Латвия, Литва и Естония.

Реклама

През идващите няколко месеца във всяка една от страните ще се разположат дребни елементи. Паралелно върви и запълване на складовете с боеприпаси и друго съоръжение, нужни за възможното идване на по-големи контингенти, разкриват специалисти пред „ Уикенд ”.

В България прехвърлянето на съюзнически войски ще се координира от специалният  Щабен детайл за консолидиране силите на НАТО (NATO Force Integration Unit – NFIU). Той бе задействан в България на 3 септември 2015 година, по едно и също време с откриването на още пет сходни структури в Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония.

В спокойно време в тези щабове работят десетки офицери, чиято задача е да актуализират проекти за защита по отношение на получената разследваща информация. Отделно всеки натовски щаб би трябвало да приготви хранилища и други уреди, в които да се съхраняват авансово изпратена бойна техника и боеприпаси, а при потребност в особено построените бази да се разположат и войски на алианса.

Източници на „ Уикенд ” настояват, че през последните седмици активността на българският щаб на НАТО внезапно се е задействала. У нас на посещаване идват и няколко висши военни от съюзнически страни, с които са разисквани и синхронизирани проектите за обезпечаване на сигурността на югоизточния фланг на НАТО.

Засилени са и взаимните учения сред българската войска и бойната група на алианса на полигона Ново село, хвалят се военни. За момента непознатите военни у нас са няколкостотин, само че тече подготовка бойната група да бъде разширена до бригада, което е към 3000. Вече се доставят муниции и приготвят места за лагерите, където съюзническите войски би трябвало да се настанят, описват осведомени.

Пристигането на новите елементи по проект би трябвало да стартира след няколко месеца, само че може да бъде внезапно укорено. При непосредствена заплаха за страната, като да вземем за пример вълнения от родни русофили към България, мигновено би трябвало да тръгнат така наречен елементи за бързо реагиране на НАТО.

Те са с размер към 5000 командоси, които непрекъснато са в бойна подготвеност. Според доктрината на алианса, тези сили би трябвало да дойдат в застрашената страна в границите на 72 часа от издаване на заповед за прехвърлянето им. Следващото равнище са така наречен „ Сили на НАТО за отговор ”, които би трябвало да се разпрострат в границите на месец. Всяка страна членка има задължението да изпрати най-малко една своя бригада в застрашената страна.

До идването у нас на силите за отговор надали ще се стигне, тъй като това значи, че сме нападнати от Русия, само че командоси от частите за бързо реагиране може напълно скоро да бъдат ситуирани тук, изясняват военни. Все отново, сходни подразделения към този момент има в Румъния, където е и главната база на алианса в региона.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР