Поддържаме готовност за изпращане на подразделения на границата, каза пред

...
Поддържаме готовност за изпращане на подразделения на границата, каза пред
Коментари Харесай

Армията е готова за завръщане на границата, иска 8 млн. лв. за охраната

Поддържаме подготвеност за изпращане на подразделения на границата, сподели пред публицисти началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, който през днешния ден взе участие в откриването на новата образователна година за слушатели във Военната академия " Г. С. Раковски ".

Имаме проекти, които са създадени взаимно с сътрудниците ни от Министерство на вътрешните работи. Министърът на защитата през днешния ден ще рапортува в Народното събрание за нашата подготвеност. Аз съм му я заявил. Поддържаме 36-часова подготвеност за развръщане на границата, след поискване от министъра на вътрешните работи. Извършихме обзор, предварителна подготовка и поддържаме тази подготвеност, сподели адмирал Ефтимов, представен от Българска телеграфна агенция.

На въпрос какъв брой средства ще са нужни на армията за такова присъединяване, адмирал Ефтимов сподели, че до края на годината ще са нужни към 8 млн. лв.. Предоставили сме плановете по команден ред, с цел да може вероятно да бъдат отразени в актуализацията на бюджета, сподели Ефтимов и добави, че в бюджета за защита за тази година това не е било планувано .

Той изясни, че парите са нужни за ротация на 350 индивида надлежно на турската, и до 250 души - на гръцката граница . Надявам се, че няма да достигнем до такива цифри, имаме подготвеност, само че ще действаме според ситуацията и координацията с сътрудниците ни от Министерство на вътрешните работи, уточни адмирал Ефтимов. Но сме длъжни да разполагаме с такива пари, с цел да можем да реагираме, изясни началникът на защитата.

Попитан, в случай че не се одобри бюджетната актуализация, могат ли парите да се намерят от другаде, адмирал Ефтимов сподели, че ще се пренасочат от други пера, само че това ще се отрази на качествата, които са планувани да се развиват. Трябва да бъдат обезпечени тези пари, уточни началникът на защитата.

На въпрос за присъединяване България в интервенцията на НАТО за справяне с бежанската и филантропична рецесия , зародила вследствие на събитията в Афганистан, адмирал Ефтимов изясни, че българският контингент от 26 индивида е минал границата с Република Северна Македония на път за Косово, където ще взе участие в небойната интервенция на алианса. Контингентът ни се състои от взвод военни служители на реда, петима души екип за надзор на напредването и двама военни психолози. В момента се построяват нужните уреди на избраните места в Косово за настаняване на емигранти от Афганистан.

Адмирал Ефтимов още веднъж акцентира, че интервенцията не е бойна, тъй че разпоредбите за потребление на мощ са доста рестриктивни - единствено за самоотбрана при нужда. Целта е афганистанците първо да бъдат настанени и по-късно да бъдат обработени техните документи, и да продължат към съответните дестинации.

За българската експертна група, която би трябвало да замине за Русия по отношение на разчитането на данните от " черната кутия " на падналия МиГ-29 , адмирал Ефтимов сподели, че екипът е подготвен и се чакат последни координационни действия с Русия. Процесът се движи от Военната прокуратура, ние сме определили специалистите, поддържаме подготвеност, доколкото знам, има някакъв проблем с визите, само че ще бъде решен, изясни началникът на защитата, като добави, че нещата към момента се оформят писмено от страна на Руската федерация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР