По-голямата дисциплина на разходите и разрастващият се рекламен бизнес са

...
По-голямата дисциплина на разходите и разрастващият се рекламен бизнес са
Коментари Харесай

Загубите на Spotify намаляват на фона на ръст на абонатите и цените

По-голямата дисциплинираност на разноските и разрастващият се рекламен бизнес са помогнали на компанията за аудио стрийминг Spotify да понижи загубите през последното тримесечие на 2023 година

Компанията разгласи резултатите си при започване на тази седмица, изтъквайки, че продължава да следва задачата си да стане непрекъснато печеливша, посредством верни вложения в подкастинг, повишение на цените и редуциране на работната мощ. Платформата уволни 17% от личния състав си, или към 1500 чиновници, през декември.

Spotify е понижила загубата си до 70 милиона евро през четвъртото тримесечие на 2023 година, от 270 милиона евро година по-рано. Приходите са нарастнали с 16% до 3,67 милиарда евро в сходство с прогнозите, подкрепени от нарастването на цените през втората половина на 2023 година и възходящия рекламен бизнес.

Акциите на стокхолмската компания се повишиха с към 8% във вторник сутринта, а сега са с към 3,8% нагоре.

Приходите от абонаменти са се нараснали със 17% до 3,17 милиарда евро. Приходите от реклама скачат с 12% до 501 милиона евро, което е връх за всички времена, с помощта на двуцифрения растеж както в музиката, по този начин и в подкастите, обявиха от компанията.

Миналата седмица Spotify заяви, че е възобновил лицензионното си съглашение с Джо Роугън, в договорка на стойност 250 милиона $, съгласно The Wall Street Journal. Съгласно новия контракт Spotify ще продава реклами и ще популяризира The Joe Rogan Experience в няколко подкаст платформи, в това число във видео формат в YouTube, вместо да изисква ексклузивност.

Платформата преразглежда покупко-продажбите и с други водещи на подкасти, с цел да бъдат ползите на Spotify по-добре съгласувани с тези на основателите на наличие, по думите на основния изпълнителен шеф Даниел Ек.

„ И двете страни са стимулирани да подтикват растежа на аудиторията и приходите, тъй като споделяме облагата “, сподели Ек.

Spotify възнамерява да продължи да влага в увеличението на успеваемостта макар съкращенията на личния състав, съобщи още той, добавяйки: „ Ние удвояваме нещата, които работят. “

Ек изясни още, че новото предложение за аудиокниги на Spotify оказва помощ за привличането на нови аудитории към този формат.

Ръстът на клиентите остава мощен през последното тримесечие на годината, като броят на платените клиенти се е нараснал с 15% до 236 милиона, надминавайки упованията.

Spotify е приключила годината с 602 милиона дейни консуматори месечно, което е 23% нарастване по отношение на година по-рано. Компанията съобщи, че чака месечните дейни консуматори да набъбнат до 618 милиона през първото тримесечие, а платените клиенти да набъбнат до 239 милиона.

Spotify също по този начин реализира прогрес в увеличението на междинните си доходи от консуматор, индикатор, който от години беше под напън, защото платформата притегля нови клиенти посредством промоционални проекти с отстъпка и по-ниски цени на разрастващите се пазари. Средният доход на консуматор за абонаментния бизнес се е повишил с 1%, или 5%, до €4,60, с помощта на нарастванията на цените.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР