Германия категорично против изземването на руски активиЕвропейските служби били информираниПризракът

...
Германия категорично против изземването на руски активиЕвропейските служби били информираниПризракът
Коментари Харесай

Путин не стои зад смъртта на Навални, казва ЦРУ

Германия изрично срещу изземването на съветски активи
Европейските служби били осведомени

Призракът на войната преследва Берлин

Американските спецслужби не са разкрили доказателства за присъединяване на съветското управление в гибелта на Алексей Навални, написа “Уолстрийт джърнъл ”, базирайки се на осведомени източници.

Според вестника Централното разследващо ръководство на Съединени американски щати, Службата на шефа на националното разузнаване и разследващият отдел на Държавния департамент са стигнали до заключението, че съветският президент Владимир Путин “не е наредил убийството на Навални ”. Съединените щати са предали съответната информация на европейските партньорски разследващи организации, отбелязва изданието.

По-рано, на конференция в предизборния си щаб, Путин сподели пред кореспонденти, че малко преди гибелта на Навални в пандиза му е било препоръчано да го замени “за някои хора, които са в затвори в западни страни ”. Както съобщи съветският президент, той се съгласил, без даже да изслуша изречението на събеседника. Единственото изискване, което Путин сподели, че е сложил, е Навални да не се връща в Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не посочи против кого е можело да бъде сменен Навални.

В друга публикация “Уолстрийт джърнъл ” написа, че Берлин се е трансформирал в един от най-яростните съперници на настояванията за конфискация на замразените активи на Кремъл.

Германия се притеснява, че изземването на тези средства, оценени на повече от 300 милиарда $, може да сътвори казус и да провокира възобновяване на правосъдните процеси против страната за закононарушения от Втората международна война, отбелязва изданието.

Исканията за спомагателни репарации от Втората международна война преследва Германия от десетилетия, от време на време обтягайки връзките с нейните съседи. След Втората международна война Берлин заплаща репарации на съюзническите сили и на тогавашния Съветски съюз за нападателната война на Германия. От 1952 година насам Германия е предоставила повече от 90 милиарда $ на оживелите от Холокоста, пресмятат разнообразни еврейски организации.

През последните години има възобновени апели за спомагателни репарации. Полша е поискала 1,3 трилиона $ обезщетения от Берлин от 2022 година насам, а Гърция над 300 милиарда $ от 2019 година насам.

Съдилищата в Италия също присъдиха реституционни заплащания на фамилии на жертви от войната. След това някои италиански съдилища се пробваха да конфискуват немски държавни активи, изключително недвижими парцели в Италия, благосъстоятелност на немски учебни заведения и културни, исторически и археологически институции.

Берлин твърди, че интернационалното право не разрешава на частни лица да съдят страни в непознати съдилища и че държавните активи са предпазени от конфискация. Но управляващите в Берлин декларират, че нарушаването на този принцип в тази ситуация с Русия би подкопало дългогодишната позиция на Германия, показва “Уолстрийт джърнъл ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР