Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че американската

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че американската
Коментари Харесай

Блинкен от Киев: Американската военна помощ пътува за Украйна и коренно ще промени ситуацията на бойното поле

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи през днешния ден, че американската военна помощ, която е на път за Украйна, " радикално ще промени обстановката “ на бойното поле, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. Агенцията прецизира, че американският първи посланик през днешния ден бе на необявено посещаване в Киев, с цел да успокои Украйна, изправена пред нова огромна съветска атака.

При все по-интензивните офанзиви по североизточната граница на Украйна през последните дни съветските войски са завзели към 100-125 кв. км територия, която включва минимум седем села, оповестиха анализатори, цитирайки източници с открит достъп. Въпреки че множеството от тези села към този момент бяха обезлюдени, още хиляди цивилни напуснаха региона, бягайки от боевете.

Анализаторите дефинират актуалната обстановка като една от най-опасните за Украйна от началото на пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 година, а украинският президент Володимир Зеленски изиска през днешния ден повече системи за противовъздушна защита за отбрана на цивилното население от съветския обстрел в североизточната част на страната.

„ Знаем, че това е сложен миг “, съобщи Блинкън в украинската столица, където се срещна със Зеленски. Той добави обаче, че американската военна помощ „ радикално ще промени обстановката на бойното поле “.

Американският държавен секретар посещава Украйна по-малко от месец откакто Конгресът утвърди дълго отлагания пакет за военна помощ, с който се отпускат 60 милиарда $ военна помощ за Украйна, огромна част от които ще отидат за попълване на мощния дефицит от артилерийски системи и системи за противовъздушна защита на Киев, показва АП.

Част от тези средства „ към този момент са на път “, сподели Блинкън. Друга част към този момент е пристигнала в Украйна.

Зеленски благодари на Блинкън за помощта, само че добави, че е нужна още помощ, в това число две системи за противовъздушна защита „ Пейтриът “, които са незабавно нужни за отбраната на Харков.

„ Хората са подложени на офанзиви: цивилни, бойци, всички. Те са под ударите на съветските ракети ", сподели той.

Артилерия, ракети-прехващачи за противовъздушна защита и балистични ракети с огромен обхват към този момент са доставени, някои от тях към този момент са на фронтовата линия, заяви почитан американски чиновник, пътуващ с държавния секретар в нощния трен от Полша, който приказва с публицисти при изискване да резервира анонимност.

Целта на Блинкън освен това четвърто негово пътешестване до Киев, откогато съветските войски започнаха нашествието си, е да подчертае уговорката на държавното управление на американския президент Джо Байдън към защитата и дълготрайната сигурност на Украйна, обявиха американски чиновници. Те означиха, че откогато Байдън подписа пакета за помощ в края на предишния месец, Съединени американски щати към този момент са оповестили 1,4 милиарда $ краткосрочна военна помощ и 6 милиарда $ дълготрайна помощ за Киев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР