В Европа дори болшинството крайнодесни избиратели са за оставане в

...
В Европа дори болшинството крайнодесни избиратели са за оставане в
Коментари Харесай

Проучване на Ipsos: 22% от българите искат страната да напусне ЕС

В Европа даже болшинството крайнодесни гласоподаватели са за оставане в Европейски Съюз и Еврозоната

Едва 13% от гласоподавателите в страните членки на Европейски Съюз желаят техните страни да изоставен блока. Малцинство са даже гласоподавателите на крайнодесните партии, които декларират такова предпочитание.

това демонстрира изследване, осъществено от Фондацията за политическа иновация, френски мозъчен концерн, и от института " Ипсос " (Ipsos), в 27 страни членки на Европейски Съюз, представено от Българска телеграфна агенция.

България е преди всичко измежду страните, в които процентът на гласоподавателите, искащи излизане от Европейски Съюз, е максимален. 22% от българите, взели участие в допитването, са изявили такова предпочитание. Следват: Чехия (20%), Австрия (19%) и Франция (18%). 
В Португалия сходно нещо желаят едвам 3%, а в Литва - 5%.

От страните, които са приели еврото, едвам 8% желаят да се върнат към националната валута. Този % е най-голям в Хърватия (14%), последната страна, приела общата валута, и най-слаб в Португалия (3%). Във Франция той е 10%.

Избирателите на крайнодесните партии също значително поддържат оставането в Европейски Съюз. 66% от хората, които имат желание да гласоподават за партия, член на групата " Идентичност и народна власт " в Европарламента, към която принадлежи " Национален фронт " от Франция. Този % е още по-висок (80%) при гласоподавателите, които имат желание да гласоподават за партия, членуваща в " Европейски консерватори и реформисти ", в която членува и политическата групировка на италианския министър председател Джорджа Мелони.

Същото е в действие и за оставане в еврозоната, което се поддържа от 78% от гласоподавателите на групата " Идентичност и народна власт " и от 90% от гласоподавателите на групата " Европейски консерватори и реформисти ".

" Популистките гласоподаватели всеобщо гледат благосклонно на еврото, което кара популистките водачи да одобряват общата европейска валута, тъй като в противоположен случай има риск да изгубят свои гласоподаватели ", споделят създателите на проучването.

Само 21% от европейците считат, че Англия се оправя добре отвън Европейски Съюз и 77% от тях гледат позитивно на концепцията за връщане на британците в Европейски Съюз. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР