Планетата Земя е една крехка екосистема, на която човечеството оказва

...
Планетата Земя е една крехка екосистема, на която човечеството оказва
Коментари Харесай

10 истини за климатичните промени

Планетата Земя е една нежна екосистема, на която човечеството оказва голям напън и с всяка идната година той става все по-силен. За страдание това въздейства директно върху климата и неговите особености. Хората рядко се замисляме, само че всяко наше деяние, което е в контраст с естествените закони оказва пагубно въздействие върху климата. Всичко това последователно се натрупва и един ден Земята просто ще ни каже: “Бяхте дотук! “. За страдание към този момент са напълно явни измененията в климата и методът, по който засягат планетата – пожари, наводнения, изгубване на растителни и скотски типове, размразяване на ледници и доста други. Време е да се събудим и да поемем отговорност към нашия дом – Земята!

Ако и в този момент не се стреснем и не променим нещо, нашите деца и техните деца, и още доста генерации напред ще търпят последствията от нашите безотговорни дейности.

Изменението на климата се отнася до дълготрайни промени в световните или районните климатични модели, нормално свързани с възходящи атмосферни концентрации на парникови газове. Парниковите газове, като въглероден диоксид, метан и азотен оксид, улавят топлината в земната атмосфера, което води до резултат на стопляне, прочут като парников резултат. Човешките действия, като изгарянето на изкопаеми горива, обезлесяването и селското стопанство, са нараснали концентрациите на парникови газове в атмосферата, причинявайки повишение на междинната повърхностна температура на Земята.

Изменението на климата предизвиква редица въздействия върху планетата, в това число по-чести и тежки метеорологични феномени като урагани, горещи талази, суши и горски пожари, повишаване на морското ниво, размразяване на ледници и ледени шапки и промени в моделите на преваляванията. Тези въздействия нарушават екосистемите, понижават биоразнообразието и заплашват човешкото здраве, продоволствената сигурност и икономическата непоклатимост. Справянето с изменението на климата изисква понижаване на излъчванията на парникови газове посредством преход към нисковъглеродна стопанска система, вложение във възобновима сила и поощряване на устойчиви практики в селското, горското стопанство и други браншове. Мерките за адаптиране, като да вземем за пример създаване на морски стени и възстановяване на ръководството на водите, също са нужни за справяне с въздействията от изменението на климата, които към този момент се случват.

Ето и напълно синтезирани 10 истини за климатичните промени, за които не трябва да си затваряме очите:
Изменението на климата се предизвиква от човешки действия като изгаряне на изкопаеми горива, обезлесяване и промишлени процеси, които отделят парникови газове в атмосферата. Първа крачка към преодоляването на този проблем е да се премине към различни източници на горива, по опция да се акцентира на възобновимите такива.Средната повърхностна температура на Земята се е повишила с към 1,1°C от края на 19-ти век и се чака да продължи да нараства с ускорени темпове през идващите десетилетия. А това ще бъде пагурно за всички живи организми на планетата. Вече осезаемо се вижда и неналичието на онази сезонност, с която бяхме привикнали – четири ясно разграничени сезона.Изменението на климата предизвиква по-чести и тежки метеорологични феномени като урагани, горещи талази, суши и горски пожари. А те от своя страна въздействат извънредно отрицателно на хора, животни и растения.Покачването на морското ниво, породено от топенето на ледници и ледени шапки, заплашва крайбрежните общности и ниско разположените райони. След време места с надморска височина от няколко метра и по-малко ще изчезнат изцяло. Малдивите, да вземем за пример са една от най-застрашените зони в света по този индикатор.Изменението на климата води до изгубването на доста растителни и скотски типове, разрушавайки екосистемите и намалявайки биоразнообразието. А това е един необратим развой, до който не трябва да се стига.Изменението на климата изостря бедността и продоволствената неустановеност, изключително в разрастващите се страни, които разчитат в огромна степен на селското стопанство. Това може да бъде причина и за пораждане на нови цивилен проблеми, които да се окажат съществени и пагубни освен за съответната страна, само че и за целия свят.Цената на бездействието във връзка с изменението на климата ще бъде доста по-висока от цената на предприемането на дейности за понижаване на излъчванията на парникови газове и адаптиране към тяхното влияние.Преходът към нисковъглеродна стопанска система е нужен, с цел да се ограничи световното стопляне и да се предотвратят най-лошите въздействия от изменението на климата.Възобновяемите енергийни източници като слънчева, вятърна и водна сила могат да заменят изкопаемите горива и да понижат излъчванията на парникови газове.Индивидите, предприятията и държавните управления играят роля в оправянето с изменението на климата и са нужни групови дейности за реализиране на важен прогрес.
Всеки си споделя, че единствено няма по какъв начин да помогне на планетата, само че това напълно не е по този начин. Ако всеки човек направи няколко дребни неща, то тогава резултатът ще е голям за климатичните промени. Ето и някои неща, които можем да създадем, с цел да осигурим бъдеще за нашите деца, техните деца и всички последващи генерации.

Един човек може да окаже доста въздействие върху изменението на климата, като предприеме самостоятелни дейности като:
Намаляване на потреблението на сила вкъщи посредством изключване на осветлението и уредите, когато не се употребяват, и прекосяване към енергийно дейно осветяване и уреди.Шофиране по-малко, потребление на публичен превоз, колоездене или вървене пешком, вместо да шофирате сами, и избиране на икономични или електрически транспортни средства, когато е допустимо. Споделените пътувания също са някаква опция.Намаляване на отпадъците посредством преработване, компостиране и отбягване на пластмаси за еднократна приложимост.Хранене на растителна диета или понижаване на потреблението на месо, защото производството на месо и млечни артикули способства доста за излъчванията на парникови газове.Подпомагане на възобновимата сила посредством вложение в варианти за зелена сила, като слънчеви панели на покриви, и поощряване на вашето локално държавно управление да влага във възобновими енергийни източници.Засаждане на дървета или подкрепяне на напъните за наново залесяване за обособяване на въглерод от атмосферата.Образоване на другите за значимостта на предприемането на дейности против изменението на климата и насърчаването им да се причислят към идеята.
Освен това е от значително значение определените длъжностни лица и предприятията да бъдат държани виновни за предприемането на значими дейности за понижаване на излъчванията на парникови газове и справяне с изменението на климата. Като подхваща самостоятелни дейности и се застъпва за систематична смяна, един човек може да способства за основаването на по-устойчиво и годно за живеене бъдеще за всички. Така, че дано бъдем виновни към себе си, децата си и планетата, на която живеем. Всеки човек има значение!



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР