Пекин отговори на срещата между европейските законодатели и тайванския президент

...
Пекин отговори на срещата между европейските законодатели и тайванския президент
Коментари Харесай

Китай предупреди ЕС да не се меси в конфликта с Тайван

Пекин отговори на срещата сред европейските законодатели и тайванския президент Цай Инг-уен в четвъртък, като неотложно предизвести Европейски Съюз да поправи своята ``грешка``, в случай че желае да избегне утежняване на връзките, съобщи ``Политико``.

Посещението на седем евродепутати в Тайпе провокира опасност от " по-нататъшни реакции " от страна на Китай, защото страната става все по-загрижена за затоплящите се връзки сред някои европейски политици и самоуправляващия се остров. Днес европедупатите ще се срещнат с основани в Тайван американски дипломати.

Миналата седмица китайският външен министър Ван И предизвести, че страните ще ``платят своята цена`` за развиването на по-тесни връзки с Тайван. В отговор на срещата на евродепутатите с Цай в четвъртък, представител на китайското външно министерство сподели: ``Призоваваме Европейски Съюз да поправи грешката и да не изпраща никакви неправилни сигнали към силите за самостоятелност на Тайван. В противоположен случай връзките Китай-ЕС ще пострадат``.

Въпреки заканите на Пекин по време на на визитата, евродепутатите не се притесняваха, твърдейки Цай, че Европейски Съюз застава на страната на Тайван. " За последните 30 години вие създадохте история. Тайван през днешния ден е най-ярката, най-силната и най-просветителската народна власт в този район ", сподели Рафаел Глюксман, ръководител на специфичната комисия за външна интервенция. " Дойдохме тук с доста просто и ясно обръщение: Тайван не е самичък ", добави евродепутатът. " Европа стои с вас и до вас, в отбраната на свободата и в отбраната на върховенството на закона и човешкото достолепие ".

Самоуправляващият се остров е изправен пред все по-напористите военни дейности на Пекин, който претендира за Тайван като за своя лична територия. Европейски Съюз, както множеството страни по света, декларира, че поддържа политиката на ``един Китай``, което значи, че формалните връзки на Европейски Съюз са с Пекин.

Пътуването на евродепутатите в Тайван идва малко след визитата на тайванския външен министър Джоузеф Ву в пет европейски страни, в това число и првеждането на тайна среща с публични лица в Брюксел.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР