Първа инвестиционна банка (ПИБ) се продава, твърди в.Капитал“, като се

...
Първа инвестиционна банка (ПИБ) се продава, твърди в.Капитал“, като се
Коментари Харесай

Продават до дни Първа инвестиционна банка?

Първа капиталова банка (ПИБ) се продава, твърди в.„ Капитал “, като се базира на няколко източника. Според медията процедурата е в напреднала фаза и покупател може да бъде определен надали не до дни - до края на месец май.

Кандидатите са „ Уникредит Булбанк “ и Пощенска банка. Ако се стигне до договорка, тя ще би трябвало да получи съответните регулаторни утвърждения и действителна промяна на контрола в банката може да се чака до края 2024 или началото на 2025 година

" УниКредит " и Пощенска банка са под надзора на Европейската централна банка (ЕЦБ) и тя е регулаторът, който би трябвало да утвърди консолидацията, а не Българска народна банка.

Евентуалната продажба на ПИБ би трябвало да мине и през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като съгласно „ Капитал “ това може да се окаже по-трудно за „ УниКредит Булбанк “, чиито пазарен дял би надхвърлил 25%. Изданието обаче напомня, че антимонополният регулатор е допускал и по-големи концентрации. Що се отнася до Пощеска банка, след консолидацията на банковия бранш в последните години, те изгубиха малко от пазарния си дял.

Последната година беше рекодна за банките в България. Печалбата в системата доближи 3,4 милиарда лева, като петте огромни банки генерираха общо 2,7 милиарда лева от нея, а останалите 700 млн. лева са разпределени сред останалите 12 банки и задграничните клонове у нас. Печалбата на Първа капиталова банка за миналата 2023 година е съвсем 135 милиона лева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР