Международната правозащитна организация Глоубъл райтс комляиънс (Global Rights Compliance), чиито

...
Международната правозащитна организация Глоубъл райтс комляиънс (Global Rights Compliance), чиито
Коментари Харесай

Военно престъпление по Римския статут: Русия е използвала глада с...

Международната правозащитна организация " Глоубъл райтс комляиънс " (Global Rights Compliance), чиито специалисти оказват помощ и на основния прокурор на Украйна, съобщи, че съветските сили " систематично са атакували средства, нужни за оцеляването на цивилното население ", като храна, вода, сила и достъп до здравни услуги. В същото време съветските войски са прекъсвали пътищата за евакуация и са блокирали достъпа на филантропична помощ, се споделя в текста.

 

Руското Министерство на външните работи не отговори незабавно на документално питане за коментар. Москва отхвърля, че съветските войски са правили набези против цивилното население в Украйна, напомня Ройтерс.

Мариупол се трансформира в нарицателно за смут по време на траялата близо три месеца, сред март и май 2022 година, съветска блокада на стратегическия пристанищен град. В клопката на бойните дейности бяха хванати огромен брой цивилни, които бяха принудени да погребват телата на починалите край пътищата.

 

Използването на гладуването против цивилни " посредством лишаването им от средства, нужни за оцеляването им " като военна тактичност, се дефинира като военно закононарушение според Римския статут -  основополагащият контракт на Международния углавен съд.

 

В това определение гладът не се отнася единствено до храната, разяснява пред Ройтерс Олга Мицков, украински юридически консултант в " Глоубъл райтс комляиънс ".

 

" Става въпрос за всичко, от което човек се нуждае, с цел да оцелее ", изясни тя и даде образец, че отоплението, водата и съществуването на здравни грижи също може да бъдат средства, нужни за оцеляването.

 

За правенето на отчета си правните специалисти на правозащитната организация са работили със разследващи специалисти в региона на защитата и откриватели, употребяващи огромен набор от обществено налична информация, с цел да проучват сателитни фотоси и изображения, както и свидетелства на очевидци и представители на управляващите по време на обсадата на Мариупол.

 

Според Мацков отчетът демонстрира, че с изключение на жертвите от интензивните боеве, доста по-голям брой хора в Мариупол са починали заради липса на храна, вода или отопление, откакто съветските войски са атакували пунктове за систематизиране на храна, енергийна инфраструктура, водоснабдителни съоръжения и медицински центрове.

" Сблъскахме се с ужасяващи случаи, при които възрастни хора умираха в личните си жилища от липса на вода или тъй като им беше студено, защото в Мариупол нямаше отопление ", сподели тя. 

Юрий Белоусов, началник на отдела за военни закононарушения в Главната прокуратура на Украйна, съобщи в изказване, че случаите, прегледани в отчета за Мариупол, са част от настоящите каузи на националното обвиняване.

 

Международния углавен съд разполага с пълномощия във връзка с случаи, при които става на въпрос за осъществяването на военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид, в случай че действията са осъществени на територията на Украйна. Досега съдът е издал четири заповеди за арест, свързани с сходни в Украйна, в това число и против съветския президент Владимир Путин по отношение на депортиране на украински деца.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР