В тезата на Бойко Борисов за бъдещо правителство има противоречие,

...
В тезата на Бойко Борисов за бъдещо правителство има противоречие,
Коментари Харесай

Явор Сидеров: В тезата на Борисов за бъдещо правителство има противоречие

В тезата на Бойко Борисов за бъдещо държавно управление има несъгласие, тъй като хем приказва за експертно държавно управление, хем приказва за политически диалози с останалите партии в 50-ия парламент и за постове за ГЕРБ, а това са политически назначения.   Това мнение изрече пред БНР историкът и политически анализатор Явор Сидеров. 

" Той споделя, че това, което би сработило в този момент, е експертно държавно управление с първия мандат. И в същото изречение споделя, че това експертно държавно управление би трябвало да бъде управлявано от специалист от ГЕРБ. Както и, че на ГЕРБ се падат две от основните министерства - на вътрешните работи и на защитата. Което е доста показателно, тъй като при други условия ГЕРБ са вземали Министерството на финансите и други, отговарящи на профила на партията и на потребностите на техните гласоподаватели. Сега Борисов упорства за Министерство на вътрешните работи и МО, което демонстрира каква е същинската мотивация и от кое място идва същинската сила за работа на едно бъдещо държавно управление, а то е от външните фактори - от външната политика, от защитата, от геополитическата конюнктура ", посочи Сидеров. 

Според него огромният проблем е, че обстановката изисква политическа отговорност, а в тезата на Борисов няма вдишване на политическа отговорност: " Той го изяснява с това, че доста мъчно може да се сглоби болшинство в Народно събрание и по тази причина взема решение да отиде на експертно държавно управление ".

Борисов е спечелилият и той би трябвало да направи всеотдайност, счита анализаторът и разяснява: " Макар и с понижен резултат той е спечелилият в изборите. На плещите му е да вземе едно решение, което може да не се хареса на всички, само че да е положително за страната. Това решение е ясно постоянно държавно управление, а не експертно. Експертното държавно управление е заслон ". 

По думите на Явор Сидеров от декларираното от Бойко Борисов на първия брифинг след изборите се е видяла " една голяма нерешителност ": " Част от голямото политическо умеене на Борисов е да вплете личното си политическо оцеляване в общата картина на политиката в България ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР