България допринася за сигурността на Шенген, като охранява външните граници

...
България допринася за сигурността на Шенген, като охранява външните граници
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Шенген по въздух и вода намали миграционния натиск

България способства за сигурността на Шенген, като охранява външните граници на Европейския съюз. Това съобщи Калин Стоянов в изявлението си по една от главните тематики " Общо положение на Шенгенското пространство ", сложени в границите на съвещанието на Съвета " Правосъдие и вътрешни работи ", което се организира през днешния ден в Люксембург.

Той уточни, че от 31 март, когато България влезе в Шенген по въздух и вода, се следи трайно понижен миграционен напън, нарастване на връщанията - резултати, дължащи се както на подхванатите ограничения на национално ниво, по този начин и на взаимната работа с Европейска комисия и европейските организации и на съдействие с Турция.

С финансирането, отпуснато от Комисията, България е съумяла да укрепи механически и кадрово потенциала за защита на границата. Броят на чиновниците на Фронтекс на българо-турската граница е утроен, както е и повишен броят на чиновниците на българо-сръбската граница, акцентира вътрешният министър.

Стоянов увери участниците във формата, че България ще продължи да ползва напълно достиженията на Шенгенското законодателство и изрази вяра, че в скоро време ще бъде отстранен контролът и по сухоземни граници. Той удостовери поддръжката на страната ни по показания от Европейска комисия общ проект за осъществяване на Пакта по миграция и леговище и го дефинира като значима стъпка, която ще задвижи процеса на подготовка за използването на новото законодателство от страните членки.

" За нас главните провокации са свързани с съответния потенциал за граничните процедури и запазването на салдото сред отговорност и взаимност ", означи Калин Стоянов, като обърна внимание върху нуждата усилието на страните членки в подготовката за използване на Пакта да бъде подкрепено с съответно финансиране от европейските фондове.

" Това важи в особена степен за страните на външна граница, които поемат главната отговорност за сполучливото създаване на потенциал - в региона на скрининга, използването на граничните процедури, наблюдението на спазването на главните права ", сподели още той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР