Парламентът на Албания съобщи, че е станал жертва на кибератака

...
Парламентът на Албания съобщи, че е станал жертва на кибератака
Коментари Харесай

Кибератака блокира работата на албанския парламент

Парламентът на Албания заяви, че е станал жертва на хакерска атака през вчерашния ден, при която хакери са се пробвали да обхванат в данните на институцията и да ги изтрият, което краткотрайно попречва активността на работещите там, съобщи Асошиейтед прес.
Прочетете още
В изказване се показва, че хакерската атака се е случила през вчерашния ден и не е " засегнала данните на системата ", като се добавя, че специалисти работят, с цел да открият какви последици може да има електронното нахлуване. Отбелязва се, че услугите ще бъдат обновени по-късно.

Албански медии осведомиха, че снабдител на мобилни телефони и компания за въздушни полети също са били обект на кибератаки в понеделник от основани в Иран хакери с названието " Хоумленд Джъстис " (Homeland Justice), което няма по какъв начин да бъде тествано без значение.

През юли 2022 година Албания претърпя друга хакерска атака, за която държавното управление и мултинационални софтуерни компании упрекнаха иранското външно министерство. Смята се, че офанзивата е възмездие за това, че Албания е дала заслон на членове на иранската опозиционна организация " Муджахидин-е Халк " (Mujahedeen-e-Khalq). Събитието предизвика държавното управление да скъса дипломатическите връзки с Иран два месеца по-късно.

Иранското министерство на външните работи отхвърли Техеран да стои зад офанзивата против албанските държавни електронни портали и означи, че самият Иран е бил обект на хакерски атаки от страна на " Муджахидин-е Халк ".

През юни албанските управляващи обискираха лагер за дисиденти от " Муджахидин-е Халк ", с цел да изземат компютърни устройства, за които се твърди, че са свързани със неразрешени политически действия.

От 2013 година насам към 2 500 ирански изгнаници са приютени в Албания, където се изисква да не се занимават с политическа активност и да съблюдават законите на страната.

Съединените щати, НАТО и Европейският съюз поддържаха натовската членка Албания в разногласието.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР