Боровинките не само са вкусни, но и се смятат за

...
Боровинките не само са вкусни, но и се смятат за
Коментари Харесай

Виното от боровинки ли е следващата суперхрана

Боровинките освен са вкусни, само че и се считат за нещо като суперхрана. Е, това в действителност е единствено маркетингов термин, но истината е, че са цялостни с микронутриенти като витамини и минерали. Те също по този начин съдържат куп съединения с антиоксидантна интензивност, като някои учени считат, че придават изгоди за здравето на хората, които ги хапват.
Прочетете още
Обработката на храни обаче от време на време може да промени питателните им свойства и откриватели от университета в Кордоба се опитват да проучат дали същото може да се каже за виното от боровинки - изключително при разнообразни условия.

Екипът употребява боровинки, набрани от Уелва в Южна Испания, като ги смачква и ги прибавя към захарен разтвор, с цел да направи общо осем литра боровинков сок, към който прибавя малко квас. Сокът е оценен за концентрацията на антиоксидантните съединения в него - а точно антоцианини, флавоноли, флаван-3-оли, танини, витамин С и цялостната антиоксидантна интензивност.

 Снимка 665780

След това сокът се разделя в равни количества в осем разнообразни колби, които се разделят на две групи: една група от четири, които отиват във водна баня при 17°C, а другите четири - при 21°C. Във всяка от водните бани две от колбите са оставени единствено отчасти да ферментират, правейки сладко вино, до момента в който другите две завършват ферментацията, получавайки сухо вино.

Вземайки малко количество вино от всяка от колбите, екипът проучва концентрациите на антиоксиданти и интензивността в пробите от вино и съпоставя това, което открива с истинския сок, коментира IFL Science.

 Снимка 665782

Резултатите разкриват, че виното от боровинки съумява да резервира някои от евентуалните преимущества на плодовете - всички създадени виновност, без значение от разликите в температурата или времето на ферментация, демонстрират по-висока антиоксидантна интензивност от истинския сок от боровинки.

Като се има поради това, наподобява, че другите условия имат някакъв резултат върху концентрацията на другите антиоксидантни съединения. Например, по-дългите времена на ферментация водят до по-ниски концентрации на антоцианини, флавоноли и танини, макар че равнищата на флаван-3-ол фактически се усилват с времето.

 Снимка 665781

Температурата също наподобява има някаква разлика, като виното, държано при по-висока температура, съдържа почти на половина по-малко витамин С от виното, ферментирало при по-ниска температура.

Проучването заключава, че " боровинките за произвеждане на вино максимизират изгодите от плодовете, само че температурата и времето на ферментация доста въздействат върху техния състав ".

Това, което те не загатват, е дали виното има добър усет. или не, само че въпреки всичко усетът не е от чак такова огромно значение, колкото е антиоксидантната интензивност.

 

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР