Папа Франциск приключи четиридневната си обиколка в Азия със среща

...
Папа Франциск приключи четиридневната си обиколка в Азия със среща
Коментари Харесай

Папата завърши първата си азиатска обиколка в Мианмар и Бангладеш


Папа Франциск завърши четиридневната си обиколка в Азия със среща с бежанци рохинга в Бангладеш – жест на взаимност с мюсюлманската общественост, преследвана в Минмар.

В последния ден от обиколката си – събота, понтифът посети и болница в столицата Доха, ръководена от почитатели на Майка Тереза.

Първата му аудиенция в Азия беше доминирана главно от тематиката за бежанците рохинга, които Франциск назова свои братя и сестри. Въпреки това нормално директният папа трябваше да бъде деликатен с тематиката по време на визитата си в будистки Мианмар, като избягваше да назовава мюсюлманското малцинство „ рохинга “. Там то е наричано „ бенгали “ поради разбирането, че това са мигранти от Бангладеш и затова на неговите представители им е отказвано мианмарско поданство, макар че доста от тях са второ или трето потомство родени в страната.
 Папа Франциск се срещна с бежанци рохинга в Бангладеш. Папа Франциск се срещна с бежанци рохинга в Бангладеш. / БГНЕС
В Бангладеш обаче той разяснява непосредствено въпроса по време на прочувствена среща с група рохинга в Дака. По време на визитата си папата срещна рецензии от някои деятели и бежанци, че е не е направил задоволително, с цел да хвърли светлина върху рецесията с малцинството, която продължава от лятото.

Над 620 000 души са пресекли границата с Бангладеш от август насам, когато стартира интервенцията на мианмарските управляващи след офанзива против полицейски пост в популации най-вече с рохинга регион Ракине. При идването си в прилежащата страна бегълците споделят за всеобщи случаи на убийства, изнасилвания, опожаряване на села и други, осъществявани против техните общности от мианмарската войска.

Миналия месец Дака и Найпидо подписаха съглашение за връщането на бежанци, само че правозащитни деятели показаха терзания, че те ще бъдат настанявани в лагери надалеч от техните тогавашни домове. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР