Пълноценният сън е много важен за нашето физическо и психическо

...
Пълноценният сън е много важен за нашето физическо и психическо
Коментари Харесай

Прекаленото спане води до здравословни проблеми


Пълноценният сън е доста значим за нашето физическо и психическо здраве. От дълго време здравните експерти предлагат сънят да продължава 8 часа, които се считат са изцяло задоволителни за човек. Има хора обаче, които спят доста повече, без да си дават сметка, че прекомерното спане може да докара до избрани здравословни проблеми, написа actualno.com. Ето до какво може да докара то:

Болки в главата – неналичието на сън води до главоболие, само че прекомерно дългият сън – също. Това е по този начин, тъй като сънят взаимодейства с равнището на серотонин и невротрансмитерите в мозъка. Така че, с цел да си спестите неприятното главоболие, се наспивайте, само че не повече от нужното.

Проблем с паметта – несъразмерният сън въздейства върху когнитивната мозъчна функционалност. По този метод се утежняват паметта и концентрацията. Ще изпитвате компликация да си спомните избрани детайлности и да се фокусирате върху дадена задача.

Покачване на килограми – съгласно изследване, в случай че спите по-малко и повече от регламентираните 8 часа сън, сте по-склонни към отключване на диабет и затлъстяване. Причина за това е, че организмът се нуждае от 8 часа, не повече и не по-малко. В противоположен случай процесите в тялото се объркват и това води до нежелани реакции.



Депресия – хората, които изпадат в депресивни положения, имат проблеми със съня. В някои случаи те се показват в непрекъсната унесеност и повече от нужното часове, прекарани в сън. Колкото повече спите, толкоз по-трудно ви е да стане от леглото. Така се усилва умората, неналичието на сила се усеща повече, а всичко това вреди на душeвността и води до меланхолия.

Безсъние – то може да се появи в резултат на нездравословни привички като сърфиране из интернет до късно или директно преди лягане, консумация на алкохол или преяждане. Много елементарно може да объркате режима на тялото си и да предизвикате проблеми със заспиването и съня като цяло.

Проблеми със сърцето – допустимо е да се появят сърдечни проблеми, в случай че прекарвате доста часове в сън. Доказано е, че спането повече от 8 часа в денонощие усилва риска от сърдечен проблем.

За да спите по-малко, т.е. задоволително, и пълноценно, може да извършите няколко неща:
  • Да се храните уравновесено и да ограничите нездравословните храни от менюто си;
  • Да изключите алкохола;
  • Да си създадете навика да спортувате, което ще докара до отмалялост и по-лесно заспиване. Освен това по този метод ще се погрижите и за фигурата си;
  • Важно е да си установите режим на ставане и лягане - организмът ще привикне към него и ще ви е по-лесно;
  • Не преяждайте и не пийте кофеинови питиета преди лягане;
  • Осигурете си спокойна, затъмнена и тиха среда за заспиване, в която да можете да се отпуснете.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР