Посланикът на Германия в Скопие Петра Дрекслер призова Северна Македония

...
Посланикът на Германия в Скопие Петра Дрекслер призова Северна Македония
Коментари Харесай

Германия: Новото македонско правителство трябва да спазва Преспанското споразумение


Посланикът на Германия в Скопие Петра Дрекслер прикани Северна Македония да съблюдава интернационалното право, в това число Споразумението от Преспа с Гърция.

„ Договорът от Преспа е годно обвързващо съглашение съгласно интернационалното право. Много е значимо бъдещето държавно управление (на РСМ) да съблюдава договореностите, с цел да се нарежда като благонадежден сътрудник в интернационалната общественост ", сподели Дрекслер в изявление за МРТ.

Дипломатът акцентира, че мястото на страната е в Европейския съюз.

" Северна Македония, страните от Западните Балкани, принадлежат към Европейски Съюз. Ние не желаеме и не можем да си позволим сиви зони в Европа. Искаме да работим дружно, с цел да създадем нашия Съюз още по-силен “, уточни Петра Дрекслер.

БГНЕС напомня, че на 12 май новият македонски президент Гордана Силяновска-Давкова постави клетва като президент на „ Македония “. Тя не употребява формалното име на страна - Република Северна Македония и провокира дипломатически скандал, нарушавайки Преспанското съглашение.

Договорът бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров, в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението постави завършек на дългогодишния спор за името на Македония сред управляващите в Скопие и Атина.

На подписването участва и специфичният представител на Организация на обединените нации Матю Нимиц, както и висшият представител за външни работи на Европейски Съюз Федерика Могерини и комисарят за разширение Йоханес Хан. /БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР