Отличници от тв сериалите влязоха в Януари на великия Йордан

...
Отличници от тв сериалите влязоха в Януари на великия Йордан
Коментари Харесай

Тв отличници влязоха в Януари

Отличници от тв сериалите влязоха в " Януари " на великия Йордан Радичков. Публиката в София гледа на 10 февруари в " Сълза и смях " премиерния театър на хасковския спектакъл " Иван Димов ". В постановката на Дамян Тенев се изявяват Явор Бахаров, Петко Венелинов, Петър Влайков, Димитър Атанасов, Емануил Костадинов, Пламен Петков, Димитър Димитров. Някои от тях не са били родени през знаковата за България 1989 година, когато “Януари ” на Хасково във версията на  Иван Добчев предизвика възторг с новаторските си похвати и е отличен с три първи награди на VIII-ия Национален обзор на националната драма и спектакъл. Иван Добчев приема наградата за постановка, Вечеслав Парапанов за сценография, а Красимир Доков - за актьорско майсторство. Втората и третата премия пък отиват при сътрудниците на Доков - Иван Савов и Румен Трайков. Ренета Илиева се класира първа при създателите на  костюми, а Евгени Петров - за музикално оформление.

" От всички месеци на годината януари е най-българският ", написа Радичков. Точно по това време той събира героите си от пиесата в кръчмата на селце от северозападна България. Там протича великото им надприказване, вглеждането им в отсамното и отвъдното, в магическото и действителното. Компания им вършат клюводървеца и вълците.

От храма на Мелпомена в Хасково споделят, че още веднъж се обръщат към творба на Радичков, тъй като неговият свят  - обитаем с праведни грешници и неверни праведници - непрекъснато притегля създателите. " Надяваме се той да има същата притегателна мощ и върху фена. Още повече, че Радичков ни предлага да разбираем толкоз секрети. Примамва ни - сходно на неговите герои от “Януари ”, изгаряни от любознанието да преодолеят страха и да се впуснат след дивото. А и може ли любознанието да не изгаря, когато измежду еднообразното всекидневие се втурва невероятното, неразгадаемото? Ако самичък не провериш, по какъв начин можеш да си обясниш какво става с оня, който е тръгнал измежду преспите с шейната, а тя всякога се връща с една шуба, една пушка и един вълк? Раздавачът оставя цялата си поща и отива да види какво става, кръчмарят оставя кръчмата си и всеки от героите - един след различен - се откъсват от нормалните си залисии и потеглят към незнайното, към необяснимото. Ще последваме ли тези чудаци в тяхната Одисея ", споделя Дамян Тенев, за който това е втора работа в Хасково след “Оркестър “Титаник ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР