Една от първите преписки, които ми бяха предоставени при встъпването

...
Една от първите преписки, които ми бяха предоставени при встъпването
Коментари Харесай

Здравният министър Галя Кондева: Не очаквах толкова силна обществена реакция срещу частната детска болница

Една от първите преписки, които ми бяха предоставени при встъпването ми в служба, бе точно тази за частната детска болница. Срокът изчиташе на 6 май. Това, което щеше да се случи, е че имахме две варианти: да откажем, което щеше да докара до правосъдна процедура, и другата – да предложим плана на Министерски съвет. Това съобщи служебният министър на опазването на здравето пред БТВ.

„ Нямаше лобистки напън по отношение на мен. Напрежението, което породи по-късно, подбудено от това, че обществото се възмути, че толкоз години се приказва за основаването на национална детска болница, а в действителност нищо няма. Обществената реакция бе доста мощна, не чаках ”, разяснява тя.

Тя акцентира, че всички планови оферти на разнообразни вложители са одобрявани, тъй като леглата може да са доста, само че когато има потребност някой да бъде признат някъде, доста постоянно се оказва, че няма задоволително.

Министърът добави, че инспекцията на ДАНС не я тормози.

На въпрос за какво медицинските сестри бягат от България, Кондева отговори: „ Имаме дефицит и той се задълбочава. Явно специалността е непривлекателна за младежите. По информация на шефа на Националната кардиологична болница има проблем с медицинските сестри там, само че родителите на пациентите са осведомени и се поставя непрекъсната неотложна помощ. Направени са 7 интервенции с огромен и доста огромен размер и 14 интервенции по неотложност. До постигане на минималния брой експерти по здравни грижи се вършат промени в графика, като се компенсират с фрагменти от други звена в самата болница. ”

„ Няколко пъти заявих, че анулирах заповедта за отстраняването на шефа на „ Пирогов ” доктор Валентин Димитров, тъй като мандатът му изтичаше. Не мисля, че би трябвало да имаш политически връзки, с цел да спечелиш състезанието за шеф на лечебното заведение ”, сподели още тя.

Медицинската помощ по въздух министърът разяснява с думите: „ До края на май това ще се случи. Черната кутия към момента е в развой на тестови планове от страна на „ Леонардо ”, тъй като там става въпрос за програмен продукт, само че това няма да попречи на използването на хеликоптера. Дефектите по хеликоптерите са отстранени към този момент. Ще бъдат подготвени шест медицински екипа. Ще може да се лети и нощем. ”

„ Няма да се давим по морето, имаме основани екипи спасители по Черноморието ”, увери тя.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР