Откриват фотографска възстановка на картини на Владимир Димитров - Майстора

...
Откриват фотографска възстановка на картини на Владимир Димитров - Майстора
Коментари Харесай

Откриха скандалната изложба с транссексуалните модели

Откриват фотографска възстановка на картини на Владимир Димитров - Майстора - с транссексуални модели. Изложбата е озаглавена " Другите българки ". Проектът провокира бурни диспути и митинг на политическа партия " Възраждане ", заключи " Нова телевизия ".

Преди 12 години, въодушевен от трансформацията на собствен непосредствен в транссекусална жена, Михаил Вучков взема решение да реализира плана " Другите българки ".

„ Тя се стремеше да стане това, което е. И най-после получи единствено затворени порти и плесници в лицето. И си споделих по този начин - това просто не е честно”, твърди Михаил Вучков – фотограф и създател на изложбата.

Когато схваща за концепцията - общинският съвет в Кюстендил, гласоподава протестна декларация, която изпраща до Министерството на културата и до уредниците на изложбата. В града, с който е обвързван целият живот на Владимир Димитров - Майстора, не одобряват концепцията за пресъздаване на картините му.

„ Това е една доста сериозна насмешка към Майстора, към неговото творчество, бих споделил и към полезностите и бита на българина, тъй като Майстора е една икона в изобразителното изкуство. Това е жестоко вмешателство и безусловно неприемливо да се случи, надяваме се да не се случи тази изложба”, показва Иван Андонов, ръководител на Общинския съвет в Кюстендил.

„ Тази галерия стартира да разлиства, разлиства, разлиства (показва) едно лице на нашето общество, което закупи за мен малко застрашителни параметри... това публично значи, че българската администрация, т.е. страната приема трансфобска реч”, безапелационен е създателят на изложбата.

Целта на създателя на изложбата - да покаже, че транссексуалната общественост съществува. И още:”Всяко човешко създание е красиво и има своята хубост. И на първо място би трябвало да разберем, че не е човешко да не харесваш човеците”.

Проектът е подсилен с 10 хиляди лв. от народен фонд " Култура ". С претекстовете - да се даде видимост на общността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР