Украинският президент Володимир Зеленски публикува традиционното си обръщение видео обръщение.

...
Украинският президент Володимир Зеленски публикува традиционното си обръщение видео обръщение.
Коментари Харесай

Зеленски освободи ген. Юрий Содол, командващ Обединените сили на ВСУ на Източния фронт

Украинският президент Володимир Зеленски разгласява обичайното си послание видео послание. В него Зеленски оповестява, че военачалник Юрий Содол ще бъде освободен от поста си командващ Обединените сили на ВСУ на Източния фронт, предава украинският Канал 24, представен от " Фокус ".

По-рано Содол беше упрекнат от депутатката от " Слуга на народа " Маряна Безуглая, че е „ пиянствал в Одеса ” по време на съветския пробив към Торецк. А секретарят на Комисията по национална сигурност, защита и разузнаване, депутатът Роман Костенко, изясни, че Содол е чествал дипломирането на сина си от Одеската академия на сухопътните войски.

" Първо - организирах среща с военното командване. Там бяха главнокомандващият, началникът на Генералния щаб, министърът на защитата. Обсъдихме обстановката в основни области. Най-голямо внимание в този момент се отделя на Донецка област. И снабдяването на нашите сили с всичко, от което се нуждаят. Обсъдихме и въпросите, свързани с персоналния състав във Въоръжените сили на Украйна. Реших да заменя командира на Обединените сили на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Юрий Содол с бригаден военачалник Андрей Гнатов ", оповестява Зеленски.

По-рано стана известно, че началникът на щаба на 12-та бригада със особено предопределение " Азов " Богдан Кротевич е подал искане за следствие в Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Ген. Юрий Содол е упрекнат за загубата на огромна част от територията на Украйна, възможни връзки с Москва и военни закононарушения. За това написа самият Кротевич в обществените мрежи.

Според Кротевич генералът е " умъртвил повече украински военни, в сравнение с всеки съветски военачалник ".

За непредвиденото нахлуване на съветските въоръжени сили в посока Новгород (Ню Йорк) и Торецк стана известно на 20 юни, а два дни по-късно Киев призна неуспеха на отбраната на украинските въоръжени сили в този сектор на фронта.

Торецк се намира сред Артьомовск (Бахмут) и Донецк, северозападно от Горловка. Засега градът е под контрола на украинските въоръжени сили - в посока към него се движат съветски сили.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР