Оставки на министрите Румен Порожанов и Нено Димов поискаха и

...
Оставки на министрите Румен Порожанов и Нено Димов поискаха и
Коментари Харесай

От ДБ искат оставките на Румен Порожанов и на Нено Димов

Оставки на министрите Румен Порожанов и Нено Димов желаеха и от " Демократична България ". Причината за тези претенции е нарасналото напрежение в бранш биоземеделие и готвените промени в Закона за биологичното многообразие.

Освен оставките на министрите от Демократична България желаят напускането и на екипа от специалисти, довел до неяснотите в бранш земеделие . Това се споделя в позиция на " Демократична България " в поддръжка на биоземеделците и дребните и фамилни ферми, които развиват локалната стопанска система и опазват околната среда.

" След оставката на Порожанов е належащо неотложно поправяне и обявяване на промени в Наредба 5 на МЗХГ , които да отстранят порочните текстове, провокирали митингите на българските биоземеделци. Нужно е неотложно погашение на дължимите от страната европейски обезщетителни заплащания за биоземеделие и агроекология ", пишат от Демократична България.
 Биопроизводителите желаят оставката на Порожанов поради репресии
Биопроизводителите желаят оставката на Порожанов поради репресии

Отнети са лицензите на 2 сертифициращи компании, от МЗХГ звънели за техни хора

От " Демократична България " са възмутени от следващото деяние на страната, което е във щета на дребния и междинен бизнес . Те поддържат митингите на българските биоземеделци.

" Призоваваме българските жители да поддържат тези митинги , тъй като те касаят всички жители на тази страна, поради своите стопански, екологични и обществени съставни елементи ", се споделя в позицията на Демократична България.

От политическата групировка изясняват, че в полза на обществото са точно чистата храна и чистата околна среда . Такива са и трендовете в Европейски Съюз. Биоземеделието и агроекологията подсигуряват повече доходи за локалната стопанска система и повече претовареност по места .

В цялостен контраст с трендовете в Европейски Съюз, броят на биоземеделците в България понижава, реномирани сертифициращи компании се озовават с отнети лицензи , а стотици аграрни производители са пред банкрут, заради неизпълнени задължения от страна на страната, обобщават обстановката в бранша от Демократична България.

" Българските фермери, които са избрали сложния, само че значим за обществото, стопанската система и планетата бранш на биоземеделие и агроекология , последни получават своите заплащания, като за предходната година те към момента не са им платени. Това се случва на фона на това, че зърнопроизводителите получиха своите дотации преди повече от 5 месеца .
Явно задачата е биопроизводството да бъде ликвидирано в настоящия си тип, а на негово място да се появи монополизиран от няколко компании бранш , за който единствена цел ще са дотациите ", се споделя в позицията на политическата групировка.

Според тях земеделският министър Румен Порожанов и ведомството му се изявяват като бранители на огромните агро-химични компании и на завладяващите все по-големи аграрни площи зърнопроизводители.

3% от земеделските производители получават 82% от земеделските дотации .

" МЗХГ към този момент справедливо бива наричано Министерство на мегаарендаторите, пестицидите и бракониерите . От типично земеделска страна, с високо качество на своите артикули, България загуби своя аграрни образ, а това води до обезлюдяване на селските региони, утежняване качеството на храните, загуби за локалната стопанска система и засилена миграция към огромните градове и чужбина ", пишат от Демократична България.
 Биопроизводителите стачкуват до оставката на Порожанов
Биопроизводителите стачкуват до оставката на Порожанов

Цял отрасъл е на улицата, а Порожанов не вижда проблеми...

Искането на демократите за оставка на министър Нено Димов е поради дейности в ущърб на българската природа и държавните ползи . " До момента не е известно нито едно потребно негово деяние , а в същият миг това е секторът с максимален брой наказателни процедури от страна на Европейската комисия ", настояват демократите.

След оставката на Димов би трябвало да се отдръпват скандалните промени в Закона за биологичното многообразие, съгласно които се цели понижаване на площите от зоните от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.
 Нено Димов не си дава оставката
Нено Димов не си дава оставката

От обжалвания на капиталови планове се губело по 1 млн. лв. на ден, твърди той

От Демократична България предизвестяват, че в синхрон с дейностите на Земеделското министерство и от екоминистерството готвят промени в Закона за биологичното многообразие (ЗБР). Екоминистър Димов упорства за промени, които на процедура ще доведат до понижаване площите на зоните от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 .

Промените в Закона за биологичното многообразие сигурно ще провокират огромна вълна от митинги на български жители - природозащитници, фермери и като цяло хора с демократично мислене, предвиждат от Демократична България.
 Природозащитници желаят Борисов да спре рискови ремонти в закона за биоразнообразието
Природозащитници желаят Борисов да спре рискови ремонти в закона за биоразнообразието

Според тях това може да докара до следващата наказателна процедура против България

Мрежата НАТУРА 2000 ощетява само частни ползи за заличаване и застрояване на апетитни кътчета от българската природа . Всъщност, хиляди фермери получават европейски обезщетителни заплащания за това, че техни аграрни площи попадат в НАТУРА 2000, като за един декар се получават по 12 лева, освен това без национални доплащания .

България още веднъж поема курс към индустриално земеделие по времето, когато Европейски Съюз е на финалната права по приемането на Общата селскостопанска политика 2021-2027 г . Мнозинството от европейските жители е на мнение, че би трябвало да се подчертава върху производството на здравословна храна, и че земеделието би трябвало да щади околната среда .

" Със своя екип от най-хубавите специалисти по европейски аграрни политики и ясна визия за позитивна смяна на земеделието в България, ние сме сериозна управническа опция и това ще стане още по-ясно след идните избори за Европейски парламент ", пишат от Демократична България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР