Още през есента на миналата година земеделският министър Явор Гечев

...
Още през есента на миналата година земеделският министър Явор Гечев
Коментари Харесай

Явор Гечев се оплаква: Компенсациите от ЕС недостатъчни

Още през есента на предходната година земеделският министър Явор Гечев е алармирал за разстройствата на пазара на слънчоглед . Сигналите му за проблемите на пазара с украинско зърно не престават и през 2023. Това стана ясно от чуването на служебния министър в пленарна зала, което се организира по искане на " Възраждане ". Аномалията в България е много сериозна и много огромна, акцентира Гечев. В Европейски Съюз през 2022 сме останали сами, по думите му за този проблем.

Никога обаче не е обсъждана единична възбрана на вноса на украинско зърно . Първо Полша прави такава възбрана, по-късно и България. Основно ние имаме проблем със слънчогледа. Около 50% от вносния слънчоглед в Европейски Съюз е влезнал в България. Не е толкоз сериозен казусът с пшеницата. Има обаче удвояване на вноса на пчелен мед и изсъхнало мляко, стана ясно от думите му.

Наложен е второстепенен надзор на украинските артикули, съгласно Явор Гечев. П равят се спомагателни проби на продуктите, влизащи у нас от Украйна.

Трябва да се пази интереса на нашата страна, посочи земеделският министър. В Украйна се употребяват неразрешени в Европейски Съюз субстанции във връзка с препарати, само че това не означавало, че пшеницата не е качествена. Има пренасищане на пазара в Черноморския район, акцентира Явор Гечев, от което никой нямал интерес.

България има повече количества, в сравнение с можем да изнесе , предизвести той във връзка с слънчогледа. 2,4 милиона тона пшеница имаме, царевицата е с към 100 000 тона повече по отношение на предходната година. Слънчоглед имаме 1,6 милиона тона.

Компенсациите от Европейски Съюз за вноса на украински артикули няма да стигнат, уточни министърът на земеделието. Пазарът към този момент е нарушен, с войната комерсиалните коридори са нарушени, по думите му.

Украинското изсъхнало мляко на процедура измества българското мляко, уточни той и разясни, че се вкарва спомагателен правилник за надзор. Много е значимо какво влиза през българската граница, ние на процедура ревизираме всичко, регистрира министърът на земеделието. Изследват се стоките и за ГМО, само че пробите излизат за 10 дни. Няма ГМО слънчоглед, а с украинска пшеница не се прави самун, подсигурява Явор Гечев.

Подготвят се и двустранни съглашения с Украйна.
 Европейска комисия ограничи вноса на украинско зърно и други аграрни артикули
Европейска комисия ограничи вноса на украинско зърно и други аграрни артикули

Забраната е " изключителна и краткотрайна ", само че може да бъде удължена
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР