Десетки хиляди излязоха по улиците около парламента на Тайван в

...
Десетки хиляди излязоха по улиците около парламента на Тайван в
Коментари Харесай

Хиляден протест в Тайван срещу реформите и китайското влияние

Десетки хиляди излязоха по улиците към Народното събрание на Тайван в петък, с цел да показват против оспорваните парламентарни промени, оповестява " Ройтерс ".

Протестът беше белязан от гнева против хипотетичното въздействие на Китай върху демокрацията на острова.

Митингът пред Народното събрание, последвал този във вторник, пристигна в същия ден, когато Китай, който твърди, че Тайван е негова територия , организира втори ден военни учения към острова.

Пекин сподели, че те са почнали, с цел да санкционират новия президент на Тайван Лай Чинг- те,

Демократическата прогресивна партия (ДПП) на Лай се пробва да попречи на опозицията, която дружно има болшинство от местата в Народното събрание, да наложи ограничения, които да дадат на законодателите по-голям контрол над държавното управление. ДПП споделя, че е нужен повече спор.
 АП: Тайван сложи войските си в положение на нараснала подготвеност
АП: Тайван сложи войските си в положение на нараснала подготвеност

Напрежение в сериозен район

Реформите ще дадат на законодателите пълномощието да изискват от военните, частните компании или лица да разкрият информация, която депутатите смятат за уместна.

Те също по този начин ще криминализират неуважението към Народното събрание от държавни чиновници и то ще бъде наказуемо със затвор. Но ДПП споделя, че няма ясна формулировка за пренебрежение към Народното събрание.

Основната опозиционна партия на Тайван Гоминдан (КМТ), която поддържа по-тесни връзки с Китай, само че отхвърля да е про-Пекин, споделя, че се пробва да внесе повече отчетност в държавното управление.

Протестиращите в петък вечерта, доста от които студенти или млади експерти, слушаха речи и носеха транспаранти, обвиняващи опозицията, че се пробва да прокара промените и даже работи взаимно с Китай.

Старши народен представител от ДПП Уанг Тинг-ю сподели пред камарата, че законодателството нелегално ще разшири пълномощията на законодателите, в това число пълномощията да санкционират компании и лица, които не са се съобразили с парламентарни запитвания.

" Това дава на законодателите властта да санкционират хората ", сподели той. " Гласуваха ли ни хората, с цел да наказваме хората?

КМТ упрекна ДПП, че се пробва да " популяризира клюки и да ги оцвети в алено ", цветовете на ръководещата комунистическа партия в Китай, в опит да задуши промените.

" ДПП попречва промяната на Народното събрание, защото се опасява, че няма да има място за скриване на злоупотреби и неистини ", се споделя в изказване.

Протестите бяха мирни, като полицията поддържаше релативно едва , само че явно наличие към Народното събрание.
 Тайван: Китай продължава с ирационалните военни провокации
Тайван: Китай продължава с ирационалните военни провокации

Напрежение в основен район

В Народното събрание депутатите скандираха лозунги и облепиха залата с транспаранти , като дебатът продължи  до късно вечерта и прерасна и във физически конфликти.

Припомняме, че предишния петък те също стигнаха и
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР