Западът вече не гледа на Китай като на потенциален партньор,

...
Западът вече не гледа на Китай като на потенциален партньор,
Коментари Харесай

Западът не гледа на Китай като партньор, а като заплаха

Западът към този момент не гледа на Китай като на евентуален сътрудник, а като на геополитически противник . Така New York Times обобщава резултатите от срещата на върха на Г-7, която се организира тази седмица в Италия.

" В заключителното официално съобщение от срещата на върха има 28 споменавания на Китай, като съвсем всички те разказват Пекин като злонамерена мощ.

Контрастът с представянето на Китай единствено преди няколко години е рязъ к ", отбелязва New York Times.

На предходни срещи на върха най-големите западни стопански системи постоянно говореха за съдействие с Пекин в подтекста на битката с изменението на климата, противодействието на тероризма и разпространяването на нуклеарни оръжия.

Въпреки че Китай в никакъв случай не е бил канен в Г-7 за разлика от Русия, която беше изхвърлена от клуба поради окупацията на Крим, Пекин постоянно е бил описван като " сътрудник " , по-специално като снабдител на артикули и пазар за западни артикули.

Дори след експлоадирането на пълномащабна война в Украйна Западът очакваше Китай като мощ, която да възпре Кремъл от по-нататъшна ескалация.
 Зеленски: През 2023 година Китай пое ангажимент да не продава оръжие на Русия
Зеленски: През 2023 година Китай пое ангажимент да не продава оръжие на Русия

В същото време Байдън съобщи, че " Китай не доставя оръжия " на Русия, само че основава опция Русия да създава оръжия

" Това към този момент няма да се случи. През тази година Китай и Русия постоянно бяха обсъждани на един мирис и с идентични заплашителни термини, което може би е натурален резултат от задълбочаващото се партньорство сред тях ", отбелязва изданието.
 Елиминирането на Тайван - национална идея на Китай съгласно Тайпе
Елиминирането на Тайван - национална идея на Китай съгласно Тайпе

Президентът на острова отхвърля пораженчеството

Сега официалното съобщение от срещата на върха на Г-7 включва директни обещания за наказания против китайските компании, които поддържат съветската военна машина.

Според NYT в администрацията на американския президент Джо Байдън от ден на ден се постанова убеждението, че китайският държател Си Дзинпин е трансформирал отношението си към войната в Украйна през последната година и в този момент Пекин има намерение от ден на ден да поддържа Русия .

Авторът на обявата отбелязва, че възходящата неприязън на Запада към Китай е обвързвана освен с ролята му в поддръжка на инвазивните желания на Москва.
 Г-7 даде обещание да се бори с нечестните бизнес практики на Китай
Г-7 даде обещание да се бори с нечестните бизнес практики на Китай

Лидерите на Г-7 твърдят, че не се пробват да навредят на Китай или да осуетят икономическото му развиване

Пекин е упрекван в поредност от съществени хакерски офанзиви против американската и европейската сериозна инфраструктура .

Според американски публични лица кибернетичната активност на Китай е подготовка за възможна война с Тайван, по време на която Пекин ще се опита да сковава Съединените щати, като спре сериозната им инфраструктура .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР