Още доскорошни партньори на руския енергиен гигант Газпром заявяват оттеглянето

...
Още доскорошни партньори на руския енергиен гигант Газпром заявяват оттеглянето
Коментари Харесай

Ени напуска Син поток, О Ем Ви и Винтерсхал – Северен поток 2

Още досегашни сътрудници на съветския енергиен колос " Газпром " декларират отдръпването си от основни за концерна газови планове.

След като в понеделник англо-нидерландската " Шел " разгласи отдръпването си от всички взаимни планове с Русия, измежду които и за газопровода " Северен поток 2 ", същото сториха в сряда още двама от финансовите вложители в оборудването по дъното на Балтийско море от Русия до Северна Германия.

Австрийската " О Ем Ви " и немската " Винтерсхал " оповестиха, че поставят завършек на партньорството си с руснаците в този план, което трябваше да прерасне в придобиване на дялове от компанията, осъществила плана – " Норд Стрийм 2 ", която обаче през вчерашния ден освободи всички свои чиновници и има информации, че се готви банкрута ѝ.

Италианската " Ени ", която пък има дял в газопровода " Син поток " по дъното на Черно море, свързващ съветското и турското крайбрежие, също съобщи, че преглежда опцията да трансферира присъединяване си в това оборудване.

" Винтерсхал " реши в сряда да отпише вложенията си в плана, възлизащи на 1 милиарда евро, както и да се откаже от новите си планове за рандеман на петрол и газ в Русия, показва се в известие на компанията. Тя също по този начин е решила да приключи всевъзможни заплащания към Русия, само че остава в плановете за употребата на газовото Южноруско находище и в създаването на Уренгойското находище, където има 25.01 на 100.

Другият финансов вложител в " Северен поток 2 " – австрийската " О Ем Ви ", също съобщи,че преразглежда своето присъединяване в градежа на газопровода. Компанията също така напуща договарянията с " Газпром " за покупката на 24.98 на 100 от плана за създаването на два сектора от Уренгойското находище. " Решихме за разтрогнем базовото съглашение за това от 3 октомври 2018 година ", оповестява компанията, който през юни 2019 година се разбра с " Газпром " и за цена от 905 млн. евро, само че поради упования скоро рандеман от Уренгойското находище се очакваше тя да бъде изменена.

Италианската енергийна компания " Ени " пък разгласи, че счита да продаде своя 50-процентен дял в газопровода " Син поток ", където съакционер е " Газпром ". Неин представител разяснява, че така и така взаимната работа с Русия на процедура е замразена от 2014 година след наложените ѝ наказания поради анексирането на полуостров Крим от Украйна. Съвместното ѝ сдружение с съветската " Роснефт " за приемане на лиценз за изследвания за неф и газ в Арктика не работи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР